Hlavní obsah

Kauza Opencard byla odročena na neurčito, nedorazili svědci

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pětice úředníků pražského magistrátu usedla v pondělí u Městského soudu v Praze na lavici obžalovaných v kauze předražených tramvajenek Opencard. Členům hodnotící komise, která před sedmi lety doporučila radním přijmout nabídku vítězné společnosti Haguess, hrozí až osmileté tresty. Jednání bylo krátce po zahájení odročeno na neurčito, neboť nedorazili někteří svědci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Státní zástupkyně Machová na úvod vznesla námitku podjatosti proti předsedovi senátu Jiřímu Říhovi. Podle ní by neměl soudit kauzu Opencard, protože jeho manželka zastupuje jednoho z obviněných v druhé kauze, kde policie vyšetřuje celou současnou městskou radu.

Senát ale námitku z podjatosti zamítl. Žalobkyně si proti tomu podala stížnost k vrchnímu soudu. Stížnost sice nemá odkladný účinek, soud přesto v pondělí hlavní líčení odročil na neurčito kvůli absenci některých svědků. Nemohlo by totiž být rozhodnuto tento týden, jak bylo naplánováno.

Úředníci doporučili přijmout nabídku Haguessu

Obžalováni jsou bývalý ředitel odboru informatiky Ivan Seyček, jeho tehdejší podřízení Jiří Chytil, Zdeněk Jánský, Ladislav Kendík a pracovník odboru dopravy Miroslav Čadský měli podle žalobkyně Dagmar Máchové způsobit hlavnímu městu škodu přes 67 miliónů korun. Údajně tím, že ze zadávacího řízení nevyřadili nabídku firmy Haguess, ačkoli podmínky soutěže nesplnila.

Radním naopak doporučili nabídku přijmout. Obžalovaní se brání tím, že kritéria ušitá na míru Haguessu již dostali na stůl a firma, ač jako jediný uchazeč, jim dostála. „Měli jsme hodnotit pouze celkovou cenu, která byla stanovena na maximální výši 90 miliónů korun. Nabídková cena firmy Haguess měla výši 82 miliónů korun,“ řekl Právu jeden z obžalovaných, Chytil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Chytil

Zvláště na jeho obranu se už před zahájením procesu zvedla vlna hlasů z řad protikorupčních aktivistů. Podle právničky Hany Marvanové z občanského sdružení Veřejnost proti korupci se policie a žalobci při rozkrývání kauzy vůbec nezaměřili na skutečné viníky a lidi, kteří z předražené zakázky profitovali.

Obžalovaní úředníci jsou podle sdružení jen obětními beránky, přičemž pozadí korupčního příběhu zůstává nerozkryto.

Podle žalobkyně chtěli poškodit město

Právě Chytil už od roku 2009 pomáhal opoziční zastupitelce Janě Ryšlinkové (SZ) a později i protikorupční policii při zajišťování důkazů o přípravě a realizaci celé zakázky. Počátkem následujícího roku dokonce policisty navigoval při zásahu v budově magistrátu.

Jak tvrdí, protikorupční policie mu původně přislíbila postavení utajeného svědka, když se však změnil vyšetřovací tým, skončil nakonec mezi obviněnými.

Podle žalobkyně Máchové chtěli hodnotitelé Haguess dílem úmyslně zvýhodnit, dílem pak z vědomé nedbalosti poškodit hlavní město.

Bém prý o ničem nevěděl

O zakázce pro Haguess na doporučení komise pravomocně rozhodovala rada města. Tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS), který v přípravném řízení vypovídal jako svědek, prohlásil, že celé zadávací řízení šlo mimo radní a magistrát v něm zastupoval ředitel IT odboru Seyček.

„Co se dělo v odboru informatiky, kterému byl projekt svěřen, (Bém) nevěděl,“ ocitovala žalobkyně Máchová exprimátora v obžalobě, kterou má Právo k dispozici. V kauze Opencard byla letos sdělena obvinění také celé současné městské radě v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) za to, že Haguessu znovu svěřila správu systému elektronických karet.

Celkové náklady na tramvajenku se tak už vyšplhaly na 1,25 miliardy korun. Ani současní radní však necítí za projekt vinu. Zdědili ho prý po předchůdcích a ze smluvních vztahů s Haguessem už se nemohli bez mimořádných nákladů vyvázat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám