Hlavní obsah

Na bolevecký rybník v Plzni vyjel podvodní kombajn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Speciální loď, takzvaný harvester, pomáhá od pátku s likvidací vegetace v plzeňském Velkém boleveckém rybníku, využívat se bude i na dalších rybnících soustavy. Plavidlo za více než čtyři milióny korun vybavené hydraulicky regulovatelnou žací lištou vodní rostliny nejen seče, ale zároveň vytahuje na palubu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Speciální loď, takzvaný harvester, pomáhá od 17. května s likvidací přemnožené vegetace v plzeňském Velkém boleveckém rybníku.

Článek

Speciální kombajn by měl za sezonu vyjet na dvě až tři základní velké seče, v případě potřeby i častěji. Podobné plavidlo jinde v ČR zatím není, řekli při křtu stroje zástupci města. Loď dostala název Bolek.

"Tato speciální loď vegetaci poseče až do hloubky 1,8 metru a zároveň ji transportuje do nákladního prostoru, ze kterého je po naplnění vyložena do přepravního zařízení a odvezena k dalšímu využití, například kompostování. Šířka sečení je 2,3 metru," uvedl Richard Havelka ze Správy veřejného statku. Výhodou harvesteru je i úspora pracovních sil, je obsluhován pouze jedním člověkem.

Plzeň stroj nutně potřebuje, protože už přes dva roky bojuje s přemnoženým kanadským morem, rostlina se vloni dostala na 90 procent území padesátihektarové plochy rybníka.

"Plavidlo má dostatečnou kapacitu na to, aby udrželo v rybníce anglický trávník," uvedl hydrobiolog Jindřich Duras. Až dosud vodohospodáři používali podvodní kosy, ty ale nestačí. Při jejich používání museli rostliny dopravit ke břehu a vyhazovat je ven hráběmi a vidlemi. Aby měl zásah účinek, opakovali ho třikrát až čtyřikrát za sezonu.

Harvestery jsou v současnosti využívány po celém světě včetně tropických oblastí. V Evropě zejména v Anglii, Skotsku, Dánsku, Holandsku, Německu a také v severských státech. V ČR ani na Slovensku zatím žádné podobné plavidlo nepracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám