Hlavní obsah

V metru zavedeme vagóny pro nezadané, plánuje dopravní podnik

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V pražském metru by se mohly do konce roku objevit vagóny vyhrazené pro nezadané. Dopravní podnik (DDP), který bojuje s nedostatkem financí, ruší spoje a hovoří o čtvrtinovém zdražení předplatných kupónů, plánuje společně s ROPID tuto novinku zavést do konce letošního roku. Jak se budou na záměr tvářit cestující, firmy zjišťují za pomoci průzkumů.

Poslední vagon pražského metra by měl sloužit pro nezadané Video: Novinky

 
Článek

"Chceme lidem zpříjemnit cestování," popsal základní ideu projektu mluvčí ROPID Filip Drápal.

"Nyní se dolaďují podrobnosti, jak by nápad mohl fungovat," dodal.

Seznamování ve středu

To potvrdila i Aneta Řehková z tiskového oddělení dopravního podniku. "V tuto chvíli děláme průzkum mezi cestujícími a zjišťujeme, která hodina by byla nejzajímavější. Pravděpodobně by se jednalo o každou středu ve vymezených hodinách, ale to teď opravdu nejsme schopni říct," uvedla.

Otázkou tak zůstává i to, zda by soupravy se seznamovacími vagóny jezdily pouze na některé lince, nebo na všech třech. Kdyby se projekt osvědčil, chtěl by ho dopravní podnik zavést nastálo.

Negativních reakcí ze strany cestujících se firmy nebojí, a to ani přesto, že se v posledních dnech objevily informace o návrhu DPP razantně zvýšit ceny předplatných kupónů a zdálo by se, že firma by se spíše měla zabývat tím, kde hledat úspory. To jí ostatně doporučilo i vedení města v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). [celá zpráva]

Mluvčí ROPID Filip Drápal o nápadu zavést seznamovací vagóny
Kdo s nápadem přišel?
Jde o společný projekt dopravního podniku a společnosti ROPID. Chceme lidem zpříjemnit cestování. V MHD se hodně lidí potkává, možná jsou si sympatičtí a my jim chceme nabídnout možnost seznámení.
Nebojíte se negativních reakcí cestujících? Hovoří se o zdražování předplatných kupónů.
Tohle je akce, která nestojí nic navíc. Kdo chce, tak to samozřejmě negativně vnímat bude. Nikoho do seznamování nutit nebudeme, do vagónu budou moci samozřejmě všichni.
Nebojíte se, že tyto vagóny budou vyhledávat  takříkajíc úchylové?
MHD je otevřený systém a z principu se tomu zabránit nedá, ale neobáváme se toho.

"Tohle je akce, která nestojí nic navíc. Kdo chce, tak tam samozřejmě negativa hledat bude," dodal Drápal, který nemá strach ani z toho, že by seznamku v metru mohly vyhledávat i podivné existence. "MHD je otevřený systém a z principu se tomu zabránit nedá, ale neobáváme se toho," poznamenal. Podle Drápala by vagóny pochopitelně nebyly určeny výlučně pro seznámeníchtivé.

Zavedení podobného opatření pro jiné skupiny, například rodiče s dětmi, se prý nechystá, protože "seznamovací" vagóny budou jezdit jen občas a někde.

Anketa

Souhlasíte s nápadem zavést v metru vagóny pro nezadané?
ano, je to dobrý nápad
35,7 %
ne, je to zbytečnost
64,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22663 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám