Hlavní obsah

Značky na přání budou od roku 2015, rozhodli poslanci

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Registrační značky na přání si budou moci řidiči pořizovat od roku 2015. Tento návrh novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích odsouhlasila Sněmovna ve třetím čtení.

Foto: Martin Žemlička/koláž Novinky, Novinky

Dvě registrační značky na přání vyjdou celkem na 10 tisíc korun

Článek

Novela měla původně platit od příštího roku, na návrh hospodářského výboru ale poslanci rozhodli posunout její účinnost až na rok 2015.

Dvě registrační značky na přání vyjdou celkem na 10 tisíc korun. Nebudou smět obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu.

Humlovy návrhy odmítli

Poslanci také zamítli pozměňovací návrhy Stanislava Humla, jenž navrhoval, aby policie směla u silně poškozených vozidel sejmout ze značky nálepku o absolvování technické kontroly, případně odstranit celou registrační značku.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura uvedl, že obě verze Humlova návrhu trpí věcnými i legislativními vadami. „Já říkám třikrát ne, je to nepřipravené, neprojednané a nebezpečné pro zvyšování korupčního potenciálu,“ řekl.

Na doporučení hospodářského výboru z novely vypadl i výslovný zákaz stáčení tachometrů. Resort dopravy totiž tvrdí, že tento nešvar lze postihnout už jinými existujícími předpisy.

Novela počítá také se zjednodušením registrace vozidel při změně vlastníka nebo provozovatele. Mělo by to fungovat na principu "jeden registr - jeden úřad - jedna žádost". Pokud se bude při prodeji auta na jeho registraci vztahovat už jiný místně příslušný úřad, předají si úřady spisy mezi sebou.

Anketa

Využili byste registrační značku na přání?
ano, klidně za ni zaplatím
14,4 %
jen kdyby to bylo zdarma
24,3 %
ne
61,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6845 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám