Hlavní obsah

Bojové helikoptéry i letecké umění. Na vrtulníkovou show do Hradce dorazilo 20 tisíc lidí

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Ani drobný deštík, který začal v sobotu před druhou hodinou odpoledne skrápět plochu královéhradeckého letiště, nenarušil program vrtulníkové show, která završila třídenní přehlídku vrtulníkové techniky European Helicopter Show. Úderem poledne ji odstartoval hromadný průlet patnácti helikoptér.

Vrtulníková show v Hradci KrálovéVideo: Cumulus Media

 
Článek

Poté na dvě desítky tisíc návštěvníků vychutnávaly v sérii leteckých ukázek umění pilotů i ladnost jejich strojů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrtulníková show na hradeckém letišti

„Vinou počasí se však neuskutečnil avizovaný slet vírníků. Tedy strojů, které na rozdíl od helikoptéry potřebují ke startu i přistání rozjezdovou plochu. Původně jich mělo do Hradce přiletět několik desítek,“ upozornil Tomáš Zdechovský, mluvčí přehlídky, která je zřejmě největší svého druhu v Evropě.

Foto: Ludmila Žlábková

Vírníci potřebují ke startu i přistání rozjezdovou plochu

Přesto nebyli návštěvníci leteckého dne ochuzeni o možnost seznámit se zblízka s těmito stroji. Byly totiž zastoupeny mezi zhruba 120 vystavenými typy letadel, vrtulníků a právě vírníků. Mezi nimi například Calidus, Cavalon a MT Sport od Nirvany a Flyway, tři polské vírníky Zen, italský Magni Spartan.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrtulník Mi 171

Ve vzduchu se objevily nejrůznější typy strojů. Nechyběl například bojový vrtulník Cobra či záchranářské speciály, které se představily v průběhu ukázky zásahu záchranářů u hromadné nehody vozidel.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrtulníková show v Hradci Králové.

Neuvěřitelnou shodnou okolností byl vrtulník hradecké záchranky odvolán přímo z této předváděcí akce k ostrému zásahu do Lánova na Trutnovsko, kde se zřítilo letadlo. [celá zpráva]

Ukázka zásahu hasičů a záchranářů při požáru dvou autVideo: Ludmila Žlábková, Právo

Leteckému dni předcházel dvoudenní veletrh výrobců vrtulníků a další letecké techniky, jehož součástí byly i odborné semináře. Představen byl například nový motor H80 vyvinutý firmou GE Aviation.

„Oproti svému předchůdci má při zachování stejných rozměrů nižší hmotnost a o zhruba 50 koní vyšší výkon,“ pochlubil se obchodní ředitel firmy Milan Šlapák.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrtulníková show v Hradci Králové.

Zatímco na jedné straně výstavní plochy stály vrtulníky využívané například armádou, jako MI 171, či velké stroje z produkce firem Bell, Eurocopter či Agusta, nedaleko od nich se o své místo na slunci hlásily mnohem menší, ne však nezajímavé vrtulníky. Například Guimbal Cabri G2.

„Jde o lehký vrtulník francouzské výroby. Loni tu měl českou premiéru a nyní po roce provozu můžeme potvrdit jeho výborné vlastnosti. Díky trojlistému rotoru má letové vlastnosti podobné vlastnostem drahých a větších strojů. Takže se hojně využívá pro potřeby výuky. Při přechodu na větší typ stroje pak totiž nemají piloti takové problémy se přeučit,“ pochlubil se manažer prodeje Miroslav Fidranský.

„Po třiceti letech, kdy se vývoj v této kategorii vrtulníků prakticky nikam neposouval, to je nyní obrovský skok. Zejména v oblasti bezpečnosti. Je to vrtulník, který odpouští chyby pilotů,“ míní pilot Jan Krčil, který má nalétáno během sedmi let šest typů vrtulníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám