Hlavní obsah

Ministra Kubu nadzvedl projekt, který má za 150 miliónů hodnotit hotely

Právo, Vladimír Vácha

Projekt za 150 miliónů korun, který má hodnotit úroveň českých hotelů a penziónů, s nímž přichází ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), nadzvedl ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)

Článek

„Bylo pro mne naprosto nepochopitelné, že MMR chystá projekt, kde tři stovky nějakých hodnotitelů, které bude nejprve třeba vyškolit, budou jezdit po hotelech a penziónech a hodnotit, jak se k nim personál těchto zařízení chová. Tuhle problematiku má řešit trh nebo profesní asociace, a ne dělat takovéto sociální inženýrství z peněz daňových poplatníků. Otvírá to jen další prostor pro korupci,“ uvedl v rozhovoru s Právem Kuba.

Zmíněný projekt mj. počítá s tím, že 68 miliónů z něj spolkne marketing, 48 miliónů školení hodnotitelů a 18 miliónů vytvoření televizního pořadu.

„Vůbec bych se nedivil, kdybychom za dva roky řešili, že z toho někdo nějaké peníze zneužil a došlo ke korupci, neboť boj s ní je taky o tom, nevytvářet pro ni obdobné příležitosti,“ zdůraznil ministr. Dodal, že na takový projekt musí od ODS zaznít jasné ne, neboť odporuje konzervativně liberálnímu programu občanských demokratů.

Připouští však, že právě obdobné projekty vznikají i díky tomu, že EU na tzv. měkké projekty vyčleňuje procento peněz, které nelze použít třeba na výstavbu nebo investice. Je to podle něj přesně ukázka plýtvání evropskými dotacemi, které by se měly využít na řešení otázek nezaměstnanosti či k udržení konkurenceschopnosti průmyslu.

„Dlouhodobě tvrdím, že podobné měkké projekty často do ekonomiky nic nepřinesou. Když už dotace využíváme, měly by být čerpány na infrastrukturu státu, měst a obcí. Silnice, školky, chodníky, hřiště nebo na podporu vývoje ve firmách, aby na trhu uspěly,“ konstatoval ministr.

Anketa

Přivítali byste hodnocení hotelů organizované státem?
ano, lépe bych se pak orientoval/a
1,1 %
ano, hotely by zlepšovaly své služby
1 %
ne, je to vyhazování peněz
95,7 %
ne, hodnocení ubytovacích zařízení mě nezajímá
2,2 %
Celkem hlasovalo 25727 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám