Hlavní obsah

Poslanec Babák se neomluvil, Vítkovice ho žalují o 60 miliónů

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesát miliónů korun chtějí za poškození dobré pověsti vysoudit od poslance a místopředsedy Věcí veřejných (VV) Michala Babáka společnosti Vítkovice a Vítkovice IT Solutions.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Babák (VV) ve Sněmovně

Článek

Důvodem jsou Babákovy výroky v nedělním pořadu Partie na FTV Prima, v kterém poslanec označil obě firmy patřící do strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ovládané Janem Světlíkem za strůjce a viníky neúspěšného projektu sKarta.

Babák mimo jiné v televizi řekl, že v projektu šlo o přípravu „jedné z největších krádeží“, nebo že „všechno to spadá pod finanční skupinu, která je ovládaná společností Vítkovice“.

Vedení Vítkovic označilo výroky poslance za lži, které poškozují jména obou firem, a vyzvalo Babáka k omluvě. Čas měl do čtvrtečního poledne. „Nic neudělal, nebere telefony. Obě společnosti proto podají žalobu na ochranu dobré pověsti právnické osoby,“ ujistil zhruba hodinu po vypršení lhůty generální ředitel Vítkovice Machinery Group Jan Světlík.

Babák si za výroky stojí

Jan Světlík dodal, že společnost Vítkovice žádá odškodné 50 miliónů, dalších 10 miliónů chce jako přiměřené zadostiučinění společnost Vítkovice IT Solutions.

Babák nehodlá na svých výrocích cokoli měnit. „Stojím si za svými slovy, že sKarta je podvod na lidech, navíc na těch nejslabších. Byla velmi rafinovaně a od počátku vymyšlena jako tunel na veřejné peníze. Jsem o tom pevně přesvědčen a nehodlám na tom nic měnit. Tuto moji zkušenost potvrdí každý držitel sKarty. A není náhodou, že IT zakázky na ministerstvu práce a sociálních věcí řeší policie,“ napsal Právu v sms zprávě, kterou poslal prostřednictvím mluvčí VV Petry Slavíkové.

Podle Světlíka už nyní nebude stačit ani případná Babákova omluva. „Bude muset zaplatit náklady, které vznikly naběhnutím žalob,“ upozornil.

Reklama

Související témata:

Související články

O osudu sKaret rozhodne pracovní skupina

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová se v pondělí sešla s generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou, aby společně jednali o osudu...

Výběr článků

Načítám