Hlavní obsah

S korunovačními klenoty bude vystaven i relikviářový kříž a meč

České korunovační klenoty, které budou od 10. do 19. května vystaveny ve Vladislavském sále Pražského hradu, doplní i části Svatovítského pokladu, tedy korunovační meč a zlatý relikviářový kříž. Ty se používaly i při korunovacích českých panovníků.

Svatováclavský meč a relikviářový křížVideo: Novinky

 
Článek

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky.

Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější. Koruna je ústředním předmětem souboru, je zdobena 96 drahými kameny a 20 perlami.

Při korunovacích se používaly rovněž dvě části Svatovítského pokladu, které jsou vystaveny v Kapli svatého kříže. Jak uvedl ekonom kapituly Martin Opatrný, meč i kříž již byly převezeny do Vladislavského sálu, kde se připojí k expozici korunovačních klenotů.

Svatováclavský meč Gotický meč, který byl zhotoven pravděpodobně v době Karla IV. současně se svatováclavskou korunou. V horní části čepele je otvor, do kterého byl vložen ostatkový křížek, který se nedochoval. Nedochovala se ani zdobená zlatá pochva, která zmizela patrně někdy kolem roku 1420. Korunovační kříž Ostatkový kříž byl zhotoven po roce 1354. Již od počátku 16. století byl prokazatelně používán při korunovacích. Do kříže byly vloženy ostatky Kristova umučení (dřevo kříže, trny, část houby, provazu a hřebu). Korpus kříže ze zlatého plechu je ozdobený vzácnými antickými a raně středověkými kamejemi, mezi nimiž je zasazen i velký safír s řezbou Kristovy tváře.
Svatováclavský meč
Gotický meč, který byl zhotoven pravděpodobně v době Karla IV. současně se svatováclavskou korunou. V horní části čepele je otvor, do kterého byl vložen ostatkový křížek, který se nedochoval. Nedochovala se ani zdobená zlatá pochva, která zmizela patrně někdy kolem roku 1420.
Korunovační kříž
Ostatkový kříž byl zhotoven po roce 1354. Již od počátku 16. století byl prokazatelně používán při korunovacích. Do kříže byly vloženy ostatky Kristova umučení (dřevo kříže, trny, část houby, provazu a hřebu). Korpus kříže ze zlatého plechu je ozdobený vzácnými antickými a raně středověkými kamejemi, mezi nimiž je zasazen i velký safír s řezbou Kristovy tváře.

Výstava bude otevřena zdarma denně od 9.00 do 18.00. Přístup bude možný pouze od Starých zámeckých schodů přes Jižní zahrady po Býčím schodišti na třetí nádvoří a odtud vchodem do Starého královského paláce. Na výstavu se nebudou, stejně jako v minulých letech, vydávat žádné časové ani jiné vstupenky, organizátoři pro očekávají mnohahodinové fronty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám