Hlavní obsah

Na Hradě budou po pěti letech opět vystaveny korunovační klenoty

– Praha

Na Pražském hradě budou v květnu po pěti letech opět vystaveny české korunovační klenoty. Výstava se koná tradičně při příležitosti zvolení nového prezidenta. Na webu Hradu to v pátek oznámila mluvčí prezidenta Miloše Zemana Hana Burianová.

Foto: Fototéka Pražského hradu, Právo

České korunovační klenoty

Článek

Klenoty budou vystaveny od 10. do 19. května ve Vladislavském sále a stejně jako v minulosti bude vstup zdarma.

"Výstava bude otevřena denně od 09:00 do 18:00 a přístup na ni bude možný přes Jižní zahrady. Správa Pražského hradu nebude na výstavu, stejně jako v minulých letech, vydávat žádné časové ani jiné vstupenky," sdělila Burianová. Při minulé výstavě v roce 2008 se na klenoty přišlo podívat přes 30.000 lidí.

Zeman je jako prezident jedním z držitelů sedmi klíčů od komory s korunovačními klenoty. Klíč převzal už při své inauguraci 8. března a nyní se musí dohodnout s ostatními klíčníky, kdy komoru otevřou, aby mohly být klenoty připraveny pro výstavu. Mluvčí Hradu řekla České televizi, že už byly držitelům klíčů odeslány zvací dopisy.

Soubor českých korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna z doby před rokem 1346, korunovační žezlo a jablko z druhé třetiny 17. století, korunovační kříž ze 70. let 14. století, korunovační meč ze 13. století a korunovační roucho z poloviny 17. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám