Hlavní obsah

Zastupitelé dostávají od svých měst zakázky za milióny

Právo, Jiří Hardoš

Mnohá česká města a obce jako by se při výběrových řízeních řídily heslem „co je doma, to se počítá“. Jak totiž Právo zjistilo při průzkumu regionálních tendrů, je běžné, že dávají mnohamiliónové veřejné zakázky firmám svých vlastních zastupitelů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Razie v úřadu ROP Severozápad. I tam podle expertů docházelo při zadávání tendrů ke střetu zájmů.

Článek

Právo přišlo na několik případů zastupitelů, jejichž města zadala jejich firmám od roku 2007 tendry v celkové hodnotě přesahující nejméně 160 miliónů korun bez DPH. V některých případech šlo o peníze z dotací Evropské unie.

Příkladem za všechny budiž zakázky pětitisícového města Nýrska na Klatovsku pro firmu Lesní stavby, v níž podle obchodního rejstříku drží 40procentní podíl dlouholetý zastupitel Nýrska Jiří Svejkovský (KDU-ČSL).

Ti lidé se většinou rozhořčeně brání tím, že v okamžiku, kdy se mělo hlasovat o projektu, který dostane osoba jim blízká, tak údajně nehlasovali. Což na tom střetu zájmů nic nemění.
Jiří Fiala

Oslovené radnice v tom problém nevidí: dotyční zastupitelé o zakázkách nehlasovali a tím to končí. Nevládní organizace, které se zabývají nekalostmi při veřejných soutěžích, mají na věc opačný názor.

Jejich představitelé hovoří nejčastěji o možném střetu zájmů. O klasické ukázce střetu zájmů hovořil například Jiří Fiala, analytik sdružení Naši politici. Na podobné případy prý narazil při mapování dotací a zakázek v rámci ROP Severozápad.

„Ti lidé se většinou rozhořčeně brání tím, že v okamžiku, kdy se mělo hlasovat o projektu, který dostane osoba jim blízká, tak údajně nehlasovali. Což na tom střetu zájmů nic nemění, protože mohli získat výhodu v podobě informací a celé řady dalších podkladů,“ uvedl Fiala.

Advokátka ze sdružení Oživení Petra Bielinová upozornila, že zákon firmám spojeným s představiteli obcí nebo měst účast v tendrech nezakazuje.

Důležité prý ale je, zda dotyční zastupitelé oznámili svým kolegům, že jsou ve střetu zájmů. Pokud ne, porušili zákon. Rozporuplně se vyjádřil předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek (ODS).

Podobnou praxi označil za problematickou, pokud zastupitel spoluvlastní ve vybrané firmě „nějaký zásadní podíl“.

Zlatý důl – Nýrsko

Podobně jako Bielinová uvedl, že je podstatné, zda na to před hlasováním v radě či zastupitelstvu upozornili. Pokud ano, je prý vše v pořádku.

Při zkoumání zakázek lze nabýt dojmu, že jiná stavební firma než Lesní stavby zastupitele Svejkovského prakticky nemá v Nýrsku šanci.

Podle údajů z věstníku zakázek Lesní stavby od roku 2007 uspěly v šesti z osmi výběrových řízení Nýrska na stavební práce.

Celková hodnota těchto šesti tendrů činí téměř 112 miliónů korun bez DPH. Podle portálu FondyEU.eu přispěla desítkami miliónů Evropská unie.

A podobné je to i při nahlédnutí na web města, kde jsou uvedeny informace o zakázkách malého rozsahu od roku 2011.

Společnost zastupitele Svejkovského získala čtyři z šesti tendrů, byť v jednom případě ve sdružení s jinou firmou. Konečná hodnota zmíněných čtyř zakázek činí dalších víc než 16 ­mi­liónů korun bez DPH.

Je ale otázkou, zda tím výčet končí. Právo se proto na Nýrsko obrátilo s žádostí o poskytnutí informací o všech zakázkách a smlouvách, které město s firmou Lesní stavby uzavřelo od roku 2007. Marně, Nýrsko žádosti nevyhovělo.

Policie nic nenašla

Starosta města Miloslav Rubáš (ODS) pouze uvedl, že se zakázkami pro Lesní stavby zabývala policie a případ po roce odložila. To Právu potvrdila mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. V kauze podle ní nebylo zahájeno trestní řízení a odložena byla koncem března.

„Dostali jsme podnět občana, na základě kterého jsme prověřovali různé zakázky, a nebylo ani v jednom případě zjištěno, že by došlo ke spáchání trestného činu,“ řekla Ladmanová.

Starosta Rubáš tvrdí, že firma spoluvlastněná Svejkovským je největší stavební firmou v re­gionu a sám tento zastupitel podle něj o přidělení veřejných zakázek nikdy nehlasoval. Kontaktovat přímo Svejkovského se Právu nepodařilo.

Z několika málo případů tendrů, které získala jiná firma než Lesní stavby, lze zmínit třeba dvě zakázky za 29 miliónů korun bez DPH, které dostala společnost Silnice Klatovy.

Firmy si tendry prohodily

Obě firmy na sebe přitom před několika lety upozornily v souvislosti se dvěma tendry Klatov. Každá ze společností vyhrála jednu zakázku a v další se umístila na druhém místě.

Obě pak ale odstoupily z řízení, v němž uspěly, čímž si oba tendry prakticky prohodily, a na první místa se dostaly jejich méně výhodné nabídky.

Není bez zajímavosti, že Lesní stavby zvítězily i ve výběrovém řízení na novou kanalizaci sdružení obcí Údolí pod Ostrým, kterému předsedá starosta Nýrska Rubáš.

Firma Svejkovského vyhrála s nabídkou téměř 96 miliónů korun bez DPH. Více než 70 ­mi­lióny by měla projekt podpořit Evropská unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám