Hlavní obsah

Mynář chce rozkrýt amnestijní nitky vedoucí mimo Hrad

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek připustil, že některé nitky vzniku kontroverzní novoroční amnestie mohou vést i mimo Hrad. Chce se na ně zaměřit. Ověřovat například bude, zda se na amnestii podílelo i ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Mynář na dotaz Novinek uvedl, že se bude problémem zabývat. „Mohu potvrdit, že nitky, o kterých jsem se dozvěděl z médií, například o ministerstvu spravedlnosti, to jsou ty nitky, které jsem měl na mysli,“ řekl Právu.

Upřesnil, že mu jde o ověření těchto informací. „Neříkám tím, že nitky vedou na ministerstvo spravedlnosti. Říkám tím, že to budu ověřovat,“ dodal s tím, že na ověření potřebuje dostatek času.

Právě otázka resortu spravedlnosti je nyní navýsost citlivá. Dosavadní hradní právník Pavel Hasenkopf, kterého Mynář označil za jednoho z tvůrců amnestie, obvinil ministra Pavla Blažka (ODS), že má na kontroverzním počinu podíl. Blažek to ostře odmítl a zvažuje proti Hasenkopfovi právní kroky.

Příběh amnestie se ale nezamotává jen tím. Hasenkopf navíc odmítl, že se podílel na finální verzi amnestie, a oznámil, že zvažuje právní kroky proti Mynářovi. Prezidentský kancléř už ve čtvrtek nechtěl kontroverzi s Hasenkopfem více rozebírat. „Nechci přilévat olej do ohně,“ poznamenal.

Mynář v sobotním rozhovoru pro Právo označil za autory amnestie kromě Hazenkopfa také bývalého šéfa hradního politického odboru Ladislava Jakla a bývalého vicekancléře Petra Hájka. Oba kancléřovo tvrzení odmítli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám