Hlavní obsah

Stát je nefunkční, kritizoval Babiš na ideové konferenci

Právo, Miloslav Hradil

Stát je nefunkční, nefunguje podle pravidel a neřeší naše problémy. To je třeba změnit. Prohlásil to v Olomouci na sobotní tiskové konferenci v rámci ideové konference politického hnutí ANO jeho předseda, jeden z nejvýznamnějších českých podnikatelů Andrej Babiš.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Andrej Babiš a Věra Jourová na tiskové konferenci v Olomouci

Článek

Hnutí, které má nyní zhruba 700 členů a 200 čekatelů, připravuje svůj volební program pro volby do Sněmovny v příštím roce. Prosazovat chce mj. funkční a levnější stát, který bude reagovat na potřeby občanů, zvýšení zaměstnanosti či solidaritu vůči slabým.

Poptávka po změně je podle Babiše v České republice velká, stejně jako nespokojenost občanů. Příští parlamentní volby označil jako poslední šanci změnit směr. „Obávám se, že pokud se to nepovede, tak poslední, kteří ještě nehodili flintu do žita a snaží se něco udělat, to pravděpodobně vzdají,“ poznamenal Babiš.

Špatnou atmosféru podle něj vytvářejí politici. „Neustále hovoří o nějaké krizi, že nejsou peníze. To není pravda, žádná krize není, peněz je dost. Tady se vybere tisíc miliard a stačilo by jen, kdyby se zbytečně neutrácely,“ zdůraznil lídr hnutí.

ODS ani ČSSD nechce

Podle svých slov si nedokáže představit v případě volebního úspěchu spolupráci s dosavadními největšími stranami. „To, jak to u nás vypadá, je výsledek ODS a ČSSD, to je to největší zlo, oni to tady od revoluce kočírují,“ uvedl Babiš. Naopak spolupráci nabízí hnutí stranám, které mají obdobné cíle a programové zaměření jako ANO.

Volební program hnutí, který by měl být hotov příští rok v únoru či březnu, nabídne podle Babiše lidem konkrétní řešení jejich problémů. Podle místopředsedkyně hnutí Věry Jourové je jedním z hlavních cílů zeštíhlení státu a zlepšení jeho hospodaření. „S tím souvisí i to, aby se stát postaral o slabé, jde nám o větší solidaritu,“ uvedla Jourová. Hnutí však řeší i další témata, jako je problém hazardu, lichvy, exekucí, daní či zásadní změny volebního systému.

„Chceme posílit hlas občanů. Jde nám o zavedení maximálních prvků přímé demokracie, inspirujeme se i v zahraničí, například přímou volbou starostů na Slovensku,“ dodala místopředsedkyně.

Hnutí ANO založil Babiš v roce 2011, loni v květnu bylo zaregistrováno u ministerstva vnitra. Na podzim se zúčastnilo senátních voleb. Nikdo z kandidátů ale neuspěl.

Americký časopis Forbes letos Babiše, který ovládá skupinu Agrofert Holding, zařadil na 736. místo světových miliardářů s odhadovaným majetkem za dvě miliardy dolarů (asi 39,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám