Hlavní obsah

Zbloudilé losy u Budějovic naháněli policisté i hasiči

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Policisté i hasiči podstoupili nerovný závod se dvěma samicemi losa evropského, které naháněli přímo u výpadovky z Českých Budějovic na Český Krumlov. Jak Právu potvrdil mluvčí českobudějovických strážníků Václav Sup, zvířata vyběhla v pátek ráno z lesů ke Stecherovu mlýnu.

Foto: Městská policie ČB

Samice losa se pokusily přeplavat řeku Vltavu u Trylčova jezu.

Článek

Lidé se obávali, že zvířata mohou způsobit nehodu na mezinárodní silnici E 55. Proto zavolali policisty.

„Na místo byla vyslána naše hlídka a snažila se samice tohoto mohutného zvířete nasměrovat od silnice. Nakonec se k vozovce vůbec nedostaly,“ řekl Právu Sup.

Samice se pokusily přeplavat Vltavu.

Losí samice se velmi hbitě přesunuly k Vltavě, konkrétně k Trylčovu jezu, kde se pokusily přeplavat řeku. K zásahu tak byli přivolaní kvůli záchraně zvířat i hasiči. „Než jsme dorazili na místo, vylezly na břeh samy a dále jsme je směrovali ven z města, což se nakonec podařilo,“ konstatovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Foto: Městská policie ČB

Než na místo dorazili hasiči, vylezly samice losa evropského samy z vody.

Jak upřesnil Sup, nejblíže se k samicím losa strážníci přiblížili asi na vzdálenost deseti metrů. „Bylo to, když se vrátily zpátky na levý břeh. Pak už ale uháněly směrem na Planou a Boršov,“ dodal Sup.

Podle myslivců z Českobudějovicka musely samice losa evropského zabloudit ke krajskému městu z jiné lokality. „Pokud vím, tak losi mají lokalitu na jihu Čech jen na Jindřichohradecku. Proto předpokládám, že samice mohly přiběhnout odtud,“ konstatoval předseda mysliveckého sdružení z Jílovic na Českobudějovicku Josef Netrefný.

Reklama

Výběr článků

Načítám