Hlavní obsah

Kalousek: Problém není v Martincovi, ale v nejvyšším státním zástupci

– Praha
Právo, dan

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přivítal, že šéf protikorupční policie Tomáš Martinec končí. Zároveň ale zkritizoval přístup nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který podle něj svou liknavostí celou situaci způsobil.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP09)

Článek

„Ano, jsem jeden z těch, kteří jsou přesvědčeni, že útvar pana Martince nikdy nepochopil zákony České republiky o majetku státu a oceňování majetku a že vykonal absurdní závěry a rozhodnutí právě proto, že to nikdy nepochopil,“ řekl Právu Kalousek.

Problém ale podle něj není v Martincovi, ale v Zemanovi. „Je odpovědností nejvyššího státního zástupce, který má netrestní právní normy sjednocovat pro účely trestního řízení,“ poznamenal ministr financí. Dodal, že to ale Zeman nedělá. „Byl to nejvyšší státní zástupce, který tuto odpovědnost, ač mu přísluší, odmítl,“ uvedl Kalousek.

Podle něj Zeman připustil situaci, kdy si policie zákony vykládá takovým způsobem, že je potom za to orgány činné v trestním řízení začnou stíhat. „Ve státní správě, kde nikdo neumí odpovědnému člověku říci, co je správně a za co bude nebo nebude stíhán, tam nemůžete čekat efektivní výkon,“ podotkl Kalousek.

Situaci chce řešit na vládě a očekává, že Zeman dokáže začít sjednocovat výklad zákonů tak, aby se pohled policie a státních zástupců nerozcházel.

Šéf protikorupční policie Martinec odchází na vlastní žádost z funkceVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám