Hlavní obsah

Znám ho jako čestného muže, zastal se Kalousek Julínka

Právo, dan

Obviněného exministra zdravotnictví Tomáše Julínka se zastal jeho bývalý kolega, tehdejší i současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Tomáše Julínka znám jako čestného muže a jsem si stoprocentně jist, že on sám se nikdy neobohacoval,“ řekl Právu. Kalousek vyjádřil i pochybnosti o schopnostech protikorupční policie odhadnout skutečnou cenu zakázek.

„Jako šéf úřadu, který garantuje zákony o majetku státu a oceňování majetku, mohu naprosto autoritativně říci, že pokud někdo opravdu nerozumí těmto normám a neumí vyčíslovat škody, tak je to úřad pana plukovníka Martince a tímto úřadem oslovovaní znalci. Takže si myslím, že advokáti Tomáše Julínka to budou mít snadné,“ dodal Kalousek.

Tomáš Martinec je šéf protikorupční policie. Kalousek se s touto složkou dostal do sporu již jedenkrát, a to s vyšetřovatelem Jiřím Mazánkem, který loni vedl vyšetřování údajně předražených letounů CASA.

Tehdy byla obviněna Kalouskova kolegyně a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a Kalousek se jí zastal s tím, že policie nemohla u speciálního vojenského materiálu odhadnout cenu letadel, a tím způsobenou škodu.

Sobotka: Je to postavené na hlavu

Věci veřejné se v pátek pochlubily, že policie obvinila Julínka na popud jejich poslance Jiřího Štětiny. „Jsem rád, že úspěchy tažení VV proti korupci a kmotrům této země, kteří byli zaháčkovaní v politice, se konečně začínají ukazovat výrazněji,“ uvedl předseda véček Vít Bárta.

Nad kauzou zato kroutil hlavou místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka. Podle něj je obvinění postavené na hlavu. "Rozdíl mezi cenou vojenské helikoptéry a té od soukromého provozovatele byl totiž vždy jen v tom, že náklady na servis té vojenské nebyly rozpočtovány na záchrannou službu. Cenově byly však stejné. To nemá se zpronevěrou nic společného,“ řekl.

Šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc soudí, že rozhodnutí předat část letecké záchranné služby do rukou soukromých firem nebylo správné. Stát podle něj tuto činnost zajišťuje levněji.

„Považuji působení Tomáše Julínka na ministerstvu za dobu temna pro české zdravotnictví,“ uvedl Tejc, který ale nechtěl soudit vinu či nevinnu – už vzhledem k tomu, že není oficiálně potvrzeno, že v kauze jde o Julínka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám