Hlavní obsah

V případě severokorejského útoku Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí, tvrdí Picek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud by došlo k vyhrocení situace a Severní Korea by svými zbraněmi podnikla útok, České republice, potažmo Evropě vyjma Ruska by bezprostřední nebezpečí nehrozilo. V nedělním diskusním pořadu Partie na televizi Prima Family to uvedl ministr obrany Vlastimil Picek.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlastimil Picek, ministr obrany při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Picek sdělil, že Severní Korea má k dispozici 64 raketových systémů s dostřelem do 2000 kilometrů, takže „starý kontinent“ by zasažen nebyl. Druhý host diskuse, stínový ministr obrany Jan Hamáček z ČSSD, nepovažuje příliš za reálné, že by severokorejský režim zaútočil na USA.

Přestože jde o zastaralé systémy, jihokorejská metropole Soul se nicméně nachází v dostřelu raket a dělostřelectva. Hamáček dále připomněl, že Severní Korea je schopná vyrobit jadernou bombu.

Picek se ztotožňuje s rozhodnutím ministerstva zahraničních věcí, pokud jde o evakuaci diplomatického sboru v Severní Koreji. Ten zatím evakuován nebyl.

Mali a Afghánistán

Další téma se týkalo zahraničních vojenských misí českých vojáků. V současné době je 34 českých vojáků v Mali, kde zajišťují ostrahu a ochranu velitelských stanovišť. Mandát je zde na 15 měsíců, po uplynutí půl roku se zapojí do vlastních výcvikových aktivit.

Další čeští vojáci, zhruba 500, působí v Afghánistánu. Do konce roku by měl jejich stav klesnout na přibližně 320 mužů, mise by měla být v roce 2014 ukončena.

Jenže podle premiéra Petra Nečase to nebude znamenat úplné ukončení pobytu českých vojáků v Afghánistánu. Na oficiální návštěvě země o tomto víkendu uvedl, že Česká republika počítá s další účastí vojáků v zemi i po stažení většiny vojenských jednotek v roce 2014. ČR se chystá účastnit mise v rámci NATO, která přispěje k výcviku afghánských ozbrojených sil.

Hamáček vyslovil pochvalu českým vojákům při plnění různých úkolů. „Na obzoru nějakou další velkou misi nevidím,“ uvedl s tím, že Česko má samozřejmě spojenecké závazky.

Pokud jde o plán odsunu české techniky a materiálu z Afghánistánu, tak je připravený. Podle Picka je už těžká technika na území ČR. Odsun bude prováděn leteckou cestou. Cena jednoho letu z Prahy do Kábulu a zpět velkým transportním letounem vyjde na deset miliónů korun, připomněl Picek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám