Hlavní obsah

Student tvrdí, že ÚOOZ opsal obvinění v kauze Opencard z jeho práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Student Martin Richter, syn náměstka pražského primátora Pavla Richtera (TOP 09), tvrdí, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) opsal do textu obvinění v kauze Opencard část jeho studentské práce. Ve čtvrtek to oznámil novinářům. Jeho otec proto předal Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Radní, kteří byli nedávno obviněni z porušení při správě cizího majetku v kauze Opencard, ve středu oznámili, že pětina textu obvinění pochází z práce studenta práv Martina Richtera. ÚOOZ prý část práce opsal, aniž uvedl zdroj.

"Nemohl jsem uvěřit tomu, že se něco takového může stát," řekl náměstek primátora Richter. "Nejsem si jist, jestli je to celé něčí svérázný smysl pro humor, kterému moc nerozumím, nebo čirý diletantismus," doplnil.

Ojedinělý případ

Richter starší podle svých slov předal trestní oznámení GIBS. Ta však dosud žádné oznámení neobdržela. „Do současné doby jsme podnět ze strany obviněných nedostali. Ověřovala jsem to, ale taková písemnost skutečně u nás není, a proto se nemohu ani nijak konkrétně vyjadřovat k tomu, zda bylo porušeno autorské právo, zda šlo o plagiátorství, nebo došlo skutečně k trestnému činu. Až oznámení obdržíme, budeme se jím standardně zabývat,“ řekla Právu Radka Sandorová, mluvčí GIBS.

Nad skutečně kuriózní situací se pozastavil i advokát obviněných radních. „Probíral jsem se vzhledem k této zjištěné skutečnosti i právní anály a mohu říci, že takovýto případ jak plagiátorství, tak ještě ve vztahu k studentské práci syna obviněného je v historii české kriminalistiky ojedinělý,“ prohlásil advokát Jiří Herczeg.

To, že studenta 1. ročníku práv napadlo zpracovat téma, kterým se ještě nikdo před ním nezabýval, a o rok později pak přesně zazní v obvinění jeho vlastního otce, je podle něj dost možná i světový unikát.

Rada obvinění odmítá

Detektivové před dvěma týdny kvůli kritizovanému projektu Opencard obvinili deset radních, včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS), a další úředníky. Podezřelí jsou z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky za zhruba 74 miliónů korun, kterou loni získala firma Haguess.

Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy podle jejích členů byly špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy. Podala proto k Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají kauzu na starosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám