Hlavní obsah

První zákaz pobytu uložili v Chomutově prostitutce

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela přestupkového zákona našla krátce po svém přijetí uplatnění v Chomutově. Prostitutku, která se opakovaně dopouštěla přestupků a nerespektovala ani rozhodnutí úředníků, kteří jí zakázali pobyt ve městě, nyní čeká soud. Za maření úředního rozhodnutí hrozí ženě, která se podle města dopustila zhruba osmi desítek přestupků, až dva roky vězení. Tvůrci zákona jsou spokojeni.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Prostitutka, která má trvalý pobyt na Mostecku, nabízela sexuální služby v Chomutově dva roky a nezabránily jí v tom ani pokuty uložené v přestupkovém řízení. "Správní úředníci proto využili novelu přestupkového zákona a zakázali ženě pohybovat se na celém území Chomutova," informoval o postupu mluvčí ODS Jiří Sochor s tím, že žena zákaz porušila hned den nato, a proto věc převzala policie.

Zpřísnění přestupkového zákona, které umožňuje obcím vykázat notorické porušovatele zákonů z města, prosadila jedna z autorek normy, někdejší chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS).

Foto: Právo

Kongresu ODS se zúčastnila také chomutovská primátorka Ivana Řápková.

Novelu přijali poslanci loni v prosinci, kdy přehlasovali veto prezidenta Václava Klause, který normu označil za populistickou. "Novelu přestupkového zákona považuji za další doklad nebezpečného a stále výraznějšího trendu řešit společenské problémy jejich kriminalizací namísto odstraňování jejich příčin," uvedl například Klaus v odůvodnění svého veta.

Řápková si oproti tomu novelu pochvaluje. "Zákon je účinný velmi krátkou dobu. Rychle se ukazuje, že jsme neschválili zákon pro zákon, ale že jsme zavedli účinný nástroj, který skutečně pomůže obcím zakročit proti lidem, kteří opakovaně narušují veřejný pořádek,“ uvedla k chomutovskému případu poslankyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám