Hlavní obsah

Mlsna ztrhal změny k sKartám, s nimiž přišla Müllerová

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Další hřebíky do pomyslné rakve projektu ministerstva práce a sociálních věcí podle všeho zatluče při středečním jednání vlády ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna (za LIDEM). Ve svém stanovisku pro kabinet totiž ztrhal změny, se kterými přišla ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna

Článek

„Předložené novely zákonů z mého pohledu nestanoví žádné odůvodnitelné využití pro sKartu, tak jak je to navrženo MPSV. Navrhované právní zakotvení sKarty a cílů, které by měla plnit, je poměrně problematické,“ řekl v pondělí Právu ministr.

Mlsna ve své zprávě, kterou se Právu podařilo získat, kritizuje tři věci – jednak to, že MPSV není s to vyčíslit, kolik by změny stály, za druhé, že se Česká spořitelna dostane k osobním údajům, aniž by o tom lidé museli vědět, a za třetí, že sKartu nebude možné použít místo občanky či pasu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Současně však ve zprávě upozorňuje, že Müllerová se pro vládu ani nepokusila navrhnout jako variantu úplné zrušení sKaret. To přitom jednoznačně žádají premiér Petr Nečas a jeho ODS, vládní strana LIDEM i celá opozice. Karty hájí už jen TOP 09.

Mlsna kritizuje to, že novela resortu „neobsahuje podstatné údaje, aby vláda mohla rozhodnout o dalším osudu tohoto projektu“. Podle něj Müllerová nevyčíslila kompenzace, které by stát musel vyplatit České spořitelně například za to, že by držitelé sKaret neměli povinnost si u banky zřídit účet. Banka podle svých vyjádření investovala 300 miliónů.

Ministrovi dělá starosti i návrh MPSV, podle něhož bude možné bance předávat citlivé osobní údaje i v případech, kdy držitel sKarty nebude mít zřízený účet ani aktivovanou platební funkci sKarty.

Občanku nenahradí

„Děje se tak bez souhlasu subjektu údajů, resp. se tím podmiňuje možnost vyplácení dávek. Takto široká privatizace státní moci se jeví jako nepřiměřený zásah do práv subjektu údajů,“ varuje Mlsna.

Vadí mu, že Müllerová chce dosáhnout dvou těžko slučitelných cílů. „Na jedné straně se právní úprava liberalizuje – ať si každý zvolí způsob výplaty dávky, jaký uzná za nejvýhodnější (v hotovosti, složenkou, na účet nebo jako dosud prostřednictvím osobního účtu k sKartě),“ uvádí ministr.

„Na straně druhé se pro příjemce dávky nově stanovuje povinnost převzít sKartu, a to i když nebude mít platební funkci a bude sloužit ‚jen‘ jako identifikační doklad osoby,“ píše ministr.

Kritizuje, že bez občanky nebo pasu nebude možné se pomocí sKarty identifikovat úřadům, neboť chybí fotografie a adresa. „Neobsahuje ani minimální údaje, aby ji bylo možné považovat za průkaz totožnosti, takže bude muset být užívána spolu s jiným dokladem,“ píše Mlsna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám