Hlavní obsah

Schwarzenberg: Musím se ozvat, když Zeman zkouší zavádět moresy prezidentského systému

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odpovídal na otázky deníku Právo týkající se jeho vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi, náladě ve vládě i jeho názoru na vzrušenou situaci na Korejském poloostrově.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Do voleb zbývá rok, a přitom to vypadá, že vláda je na umření. Jak to vidíte coby ministr zahraničí a předseda TOP 09: je to jen depresí z nekončící zimy, nebo to má nějakou hlubší příčinu?

Asi to bude tou zimou, ale myslím, že do voleb nechcípneme.

Zvenku to vypadá, že má na kahánku.

To už tak vypadá dlouhou dobu. Podívejte se, vláda se stále drží. Jak se říká – o kom se mluví, že je na umření, žije nejdéle.

Ve vládě se teď přete o sKarty. Už vám ODS vysvětlila, proč by je chtěla úplně stornovat?

Poněvadž by to byla dneska velmi oblíbená zpráva. To nám nemusí vysvětlovat.

Nebylo by přece jen lepší je zrušit, protože je proti nim velká část společnosti? Nakonec se funkce karty smrskla jen na průkazku. Není to už jenom váš truc, že na ní tolik trváte?

Je to docela smysluplná věc. Jen kvůli tomu, že teď je to neoblíbené – že se staly na začátku omyly, vůbec nepopírám – to celé zrušit, bych považoval za unáhlené rozhodnutí.

Budete na tom trvat až tak, že by se kvůli tomu rozpadla koalice?

Koalice se kvůli tomu nerozpadne, ale budeme na tom trvat.

Proč myslíte, že je to dobrá věc? Přece jen – kritizují to invalidé, odbory, Úřad pro ochranu osobních údajů.

To je zajisté pravda, nicméně to znamená, že by se to mělo vylepšit, korigovat, opravit, ale ne úplně odhodit. Promiňte, ale když si koupíte auto za půl miliónu, a to auto je poněkud poruchové, tak ho také nespustíte do rokle, nýbrž se ho pokusíte opravit, aby ty peníze nebyly úplně ztracené.

Nebylo by pro vás lepší, kdyby vláda padla a byly by předčasné volby, když TOP 09 má dobré preference?

Preference je jedna věc, historie voleb druhá. Kdo nechá vládu padnout, a to je celoevropská zkušenost, ten na to doplatí. Kdo vypadá jako kazisvět, doplatí na to. Preference mohou být za měsíc úplně jiné. To je slabý důvod.

Po prezidentské volbě jste říkal, že vztahy s Milošem Zemanem určitě nebudou horší, než byly s Václavem Klausem. Poté, co vás nepozval na vyvěšování evropské vlajky na Hrad a co vám zablokoval jmenování velvyslanců, to tak nevypadá.

Všechno je možné. Tak jsem se mýlil.

Máte nějakou páku na prezidenta, abyste ho přesvědčil, aby na seznamu velvyslanců neseděl?

Ne. Dle ústavy to může brzdit, jak dlouho chce.

Proč nechcete Livii Klausovou? Přece jen za deset let na Hradě řemeslo odkoukala.

Ne. Reprezentace není diplomacie. Nestačí si myslet, že když uspořádám večeři, tak je moje práce velvyslance naplněna. Dneska je práce velvyslance velice speciální, musíte být na to vyškolen, a to chybí.

Nevadí vám to jenom kvůli tomu, že se v předvolební kampani dala na stranu Miloše Zemana, a dokonce se dotkla vaší ženy, když řekla, že si nepřeje první dámu, která neumí česky?

My jsme se tomu smáli, moje žena se tomu smála, to opravdu neberu vážně. Jsem zastáncem toho, že poslanecké posty, hlavně ty důležité – a Slovensko je pro Českou republiku důležité – by měli zastávat profesionálové.

Ale s Klausovým šéfem protokolu Forejtem jste udělal výjimku. Aby vám prezident podepsal reformní zákony, souhlasil jste s jeho vysláním do Vatikánu.

To je naprostá pravda. Souhlasím, že jsem potom vyjednal s panem prezidentem, tedy já jsem to nevyjednal, ale byl vyjednán kompromis s panem prezidentem a v rámci toho kompromisu byl schválen i Forejt. Je to pravda, ale to neznamená, že je to správný postup.

Když jste se dokázal domluvit s Klausem, proč jste nevyřešili naráz všechny výměny velvyslanců a čekal jste na Zemana?

Já jsem nečekal na prezidenta Zemana. Nesmíte zapomenout, že velvyslanec do Bratislavy byl schválen ještě prezidentem Klausem. Dokonce Klaus při poslední návštěvě Bratislavy řekl, ten tady bude příště velvyslancem, protože to podepsal. Ale než to stávající velvyslanec v Bratislavě mohl předat slovenské straně, dostal telefon od Zemana, že to má pozastavit.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček argumentuje tím, že velvyslanci jsou zástupci prezidenta, a je tedy logické, že do toho chce pan prezident mluvit. Může jen schvalovat – nebo odmítnout.

Jak se díváte na návrh prezidenta, aby byl Vladimír Remek jmenován velvyslancem v Moskvě?

Uvidíme, jestli u pana prezidenta pokročí jmenování velvyslanců.

S ním byste neměl problém, když je to zástupce europoslanec za KSČM?

Je to rozumný člověk, zná a má zkušenosti z Ruska. Mohu si to představit, ale uvidíme, jestli se pan prezident uvolí a schválí velvyslance. Pak navrhnu také Remka.

Myslíte si, že vám prezident dělá naschvály, když vás nepozval na vyvěšování vlajky EU?

Nebyla to přehnaná vstřícnost. Ale snad mi chtěl ušetřit čas.

Nebylo by dobré se s ním sejít a vyříkat si to?

Samozřejmě by bylo dobré, abychom se setkali. Spolupráce může být dobrá, když každá strana respektuje své meze.

Prezident nerespektuje své meze?

Řekněme, že se pokouší zavádět moresy přibližující se prezidentskému systému, a proto musím hned na začátku říci – prosím, tudy cesta nevede.

Čeští podnikatelé vás kritizují, že jim kazíte obchody, když neustále ve světě upozorňujete na nedodržování lidských práv. Jsou jejich výhrady na místě?

Oni to tvrdí, ale není to úplně pravda. Je dobrou tradicí od roku 1990, že česká zahraniční politika klade velký důraz na lidská práva. Na tom budu trvat. Sám jsem starý bojovník za lidská práva, považuji to za správné a budu bojovat za lidská práva celý život.

Malá země, jakou jsme, bude vždycky v zahraniční politice hrát jenom omezenou roli. Může hrát větší roli, když si najde svoji niku (specifické místo). Například ve Švýcarsku, v Ženevě i jinde se setkávají ve vší diskrétnosti nejrůznější znesvářené strany a jednají spolu. Také Norsko je známo zprostředkovatelskými misemi všude na světě.

My jsme jako bojovníci za lidská práva uznáváni v Jižní Americe, v Barmě, všude ve světě. Bylo by ohromnou chybou, kdybychom se od toho odvrátili. Oslabili bychom naše mezinárodní postavení.

Neobáváte se tlaku, abyste tuto politiku opustili, jak bude zesilovat krize, a podniky nebudou mít zakázky?

To všechno jsou do valné míry spíše pověry než pravda. Například nám vytýkají styky s dalajlamou – a podívejte se na náš export do Číny. Stoupá utěšeně. Když lidé naše zboží chtějí a je to zboží dobré, tak ho koupí nezávisle na tom, jestli se postavíme za lidská práva, nebo ne. To jenom méně úspěšní podnikatelé říkají – Schwarzenberg se staví za lidská práva, než aby se zastal nás, proto jsme neuspěli. Úspěšné firmy jsou úspěšné kvůli svým výrobkům a proto, že jsou dobří obchodníci.

A nyní k preferencím. Co říkáte na to, že rostete nejen vy jako TOP 09, ale i zemanovci?

Je samozřejmé, že čerstvě zvolený prezident bude mít mnohem víc přátel než čtrnáct dní předtím. Doufám, že si uvědomuje, že i tento jev je poněkud přechodný.

Co byste udělal, kdyby za vámi přišli sociální demokraté a řekli: udělejte to s námi, nebo to uděláme s komunisty?

Kdyby přišla sociální demokracie a řekla: my máme tuto věcnou nabídku, tak se o tom můžeme bavit. Ale pokud přijdou a budou vydírat: buď přijmete naše podmínky, nebo půjdeme s komanči, tak řekneme, ať si jdou. Pak uvidíme, jak na to doplatí, a budeme s klidem přihlížet, jak se sami znemožní.

Ještě jedna zahraničněpolitická otázka. Schyluje se v Koreji k válce?

Já jsem přesvědčen, že byť jsou to vrazi, nepředpokládám, že to jsou sebevrazi. K blbému vystupování došlo z obou stran. Nejdřív provedli Korejci raketové testy, načež v odvetě zahájili Američané v Jižní Koreji manévry. Na to musel režim dokázat, že se nebojí.

Situace je nebezpečná, protože blbostí jednoho nebo druhého může vylétnout jiskra, která zapálí spor. Myslím, že ani jedna strana válku nechce, protože pro severokorejský režim by to bylo vražedné, ale bylo by to zničující i pro celý poloostrov.

Celý rozhovor si přečtěte ve víkendovém vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám