Hlavní obsah

Bůh ví, jak to teď na Hradě chodí, řekl k Zemanově sólo akci s vlajkou Schwarzenberg

Praha
Aktualizováno

Bez účasti ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09) se ve středu na Pražském hradě uskutečnilo vztyčení vlajky Evropské unie. Prezident Miloš Zeman k ceremoniálu, jehož se zúčastnil i předseda Evropské komise José Manuel Barroso, šéfa české diplomacie nepozval. „Bůh ví, jak to teď chodí na Hradě,“ poznamenal k tomu ministr Schwarzenberg.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Je na panu prezidentovi, koho si při takové příležitosti pozve. Nejsme na Západě, kde to má svá pravidla a příslušný resortní ministr je u toho. U nás to pojímáme trošku volně a ministr z toho byl vyloučen,“ komentoval rozhodnutí Hradu Právu Schwarzenberg.

„Ale nemrzí mě to, já jsem zvyklý. Bůh ví, jak to teď chodí na Hradě,“ poznamenal ministr.

Prezident Miloš Zeman o tom, proč nepozval na Hrad české politikyVideo: Novinky

Barroso, který je v Praze od úterý, neměl setkání se Schwarzenbergem na programu. Ve středu se sešel už jen s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Zeman odůvodnil fakt, že na akci s Barrosem nebyli přítomni další čeští politici, tím, že spolu chtěli v klidu hovořit. „Vyšli jsme z toho, protože jsme se v těchto funkcích setkali poprvé, že kdybychom uspořádali masové shromáždění, tak že se nedostaneme ke slovu. A protože jsme si chtěli popovídat, tak s námi byly pouze nejužší delegace našich nejbližších spolupracovníků,“ řekl prezident na tiskové konferenci po setkání s šéfem Evropské komise.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyvěšování vlajky EU na Pražském hradě Video: Novinky

Karel Schwarzenberg byl Zemanovým protivníkem v druhém kole historicky první přímé volby prezidenta. Po volbách si slíbili, že budou spolupracovat, i když se Zeman už v kampani ostře vyhrazoval proti Nečasově vládě. Zeman minulý týden narazil u Schwarzenberga s návrhem, že by velvyslankyní na Slovensku měla být bývalá první dáma Livia Klausová. [celá zpráva]

Vztyčení vlajky EU se ve středu neobešlo bez účasti odpůrců unie, kteří akci doprovodili pískotem. [celá zpráva]

Pískání na Zemana a BarrosaVideo: Česká televize ČT24

Prezident Miloš Zeman v týž den na Hradě také podepsal dodatek lisabonské smlouvy, jenž umožňuje vznik záchranného fondu na pomoc ohroženým ekonomikám eurozóny. Česká republika byla poslední zemí EU, která dokument doposud neratifikovala. Podpis totiž odmítal Zemanův předchůdce Václav Klaus. [celá zpráva]

Anketa

Měl prezident Zeman k vztyčování vlajky EU pozvat ministra zahraničí Schwarzenberga?
Ano
71,9 %
Ne
25,5 %
Nevím
2,6 %
Celkem hlasovalo 57396 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám