Hlavní obsah

V Beskydech napadlo půl metru sněhu, podobně sněžilo v roce 1962

Právo, Aleš Honus
Aktualizováno

Extrémně vydatné sněžení, které v neděli postilo východní část země, ustoupilo a ve Slezsku se nad prvními velikonočními koledníky snášejí jen ojedinělé sněhové vločky. Podle meteorologů napadlo nejvíce sněhu v Beskydech, kde se sněhová pokrývka zvýšila až o půl metru. Podobně vydatné sněhové srážky jsou v tomto ročním období velmi výjimečné.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Článek

„V Moravskoslezském kraji byly úhrny sněhových srážek od dvaceti do čtyřiceti centimetrů, v Beskydech spadlo asi půl metru,“ potvrdil ostravský meteorolog Petr Drobek z Regionálního předpovědního pracoviště v Ostravě.

Nejvíce sněhu spadlo podle aktuálních údajů z pondělního rána na Lysé hoře, a to rovných 50 centimetrů. „Na Starých Hamrech jsme naměřili přírůstek 44 centimetrů. V Opavě spadlo 29 centimetrů a v Ostravě 30 centimetrů,“ doplnil meteorolog.

„Nejde ale o úplně ojedinělý jev. Díval jsem se na statistiku rekordních hodnot nového sněhu za 24 hodin v měsíci v březnu a podobné hodnoty byly naměřeny 16. března 1962. V Horní Bečvě tehdy napadalo 42 centimetrů nového sněhu a v Jablunkově dokonce 60 centimetrů,“ dodal Drobek.

Sníh by měl v následujících dnech roztávat postupně. „V nižších polohách budou několik dní teploty lehce nad nulou, takže odtávání bude pomalé. Na horách odtávání zatím v nejbližších dnech nečekáme,“ dodal meteorolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám