Hlavní obsah

Moravu zasáhlo silné sněžení, na severu napadlo 20 centimetrů

Právo, Novinky, ČTK, mhr, jas, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zejména východní část republiky zasáhlo v noci na neděli silné sněžení. Nejvíce sněhu zatím napadlo v Moravskoslezském kraji a na Zlínsku. Řidiči by si však měli dát pozor i jinde. Podle varování meteorologů může napadnout ještě dalších 15 centimetrů těžkého sněhu. Na Prostějovsku byla kvůli sněhu a větru uzavřena silnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh zasypal také jižní ČechyVideo: Prima FTV

 
Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli dopoledne aktualizoval výstrahu před sněžením s tím, že na východě republiky mohou při intenzivních srážkách připadnout až tři centimetry sněhu během jediné hodiny.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Model sněhových srážek na neděli mezi 10. a 22. hodinou.

"Intenzivní sněžení očekáváme zejména na východě Moravy a Slezska, místy až do odpoledne," varovali meteorologové.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová kalamita na ZlínskuVideo: Novinky

Meteorolog ČHMÚ Jan Šrámek ve vysílání České televize uvedl, že nejsilněji bude sněžit ve Zlínském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. V Moravskoslezském kraji by podle něj mohlo napadnout dalších až 20 centimetrů sněhu. Na horách ještě více.

Foto: Aleš Honus, Právo

V Bolaticích na Opavsku napadlo přes noc asi patnáct centimetrů sněhu a stále hustě sněží.

V Moravskoslezském kraji se na některých místech tvoří sněhové jazyky. "Připadlo odhadem tak deset čísel sněhu a dál hustě sněží. Fouká vítr, takže se začínají tvořit sněhové jazyky," řekl bruntálský dispečer. Dodal, že technika bude venku neustále. Obdobná situace je také na Opavsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Ranní přechod srážek nad územím ČRVideo: http://www.chmi.cz

"Sněží pořád, není hlášeno, že by se někde nejezdilo. Technika je stále venku. Sněží dost intenzivně a napadlo tady asi do pěti centimetrů," uvedl frýdecko-místecký dispečer. Dodal, že sníh ale částečně odtává.

V Beskydech napadlo až 20 centimetrů sněhu a horská služba nedoporučuje hřebenové túry. "Viditelnost je slabá a vane severní vítr, který zesiluje, takže se tvoří jazyky a závěje," uvedl dispečer Horské služby Beskydy Pavel Masopust. Dodal, že nejhorší je situace v hřebenových partiích. V některých místech nyní přibývá až pět centimetrů sněhu za hodinu. Na horách tak v současnosti leží od 80 až do 120 centimetrů sněhu.

Na severu Moravy přibývá nehod

Hasiči v kraji zasahují od nedělního rána u řady nehod. „Dnes je jediné štěstí, že jsou Velikonoce a na silnicích není velký provoz,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

Foto: Jiří Růžička , Právo

Sníh dorazil na Moravě i mezi květy na balkóně v Prostějově.

Kuriózní nehoda se stala ráno na Opavsku mezi Opavou a Fulnekem. Zasahovat muselo pět hasičských aut včetně těžké vyprošťovací techniky. „Nákladní automobil sjel z komunikace a naboural do mostní konstrukce přes místní potok. Nákladní automobil na mostě uvízl a více než tři hodiny blokoval provoz na komunikaci II. třídy č. 463 ve směru na Skřípov,“ uvedl Gašparín.

BEZ KOMENTÁŘE: Přívaly sněhu na OpavskuVideo: Aleš Honus, Právo

„Nákladní automobil částečně sjel koly z mostu a byl uvízlý i v konstrukci zábradlí. Hasiči museli přečerpat pohonné hmoty z nádrže automobilu. Po vyproštění byl nepojízdný nákladní automobil ještě odtažen Hradce nad Moravicí,“ dodal mluvčí. Nehoda se obešla bez zranění.

Husté sněžení zasáhlo i Zlínský kraj, kde místy napadlo až deset centimetrů sněhu. "Na celém území okresu hustě sněží," stojí v ranním hlášení dispečera vsetínské správy silnic.

Zablokovaná R35

Několik centimetrů sněhu napadlo i v Olomouckém kraji. Až dva centimetry sněhu napadly na Šumpersku a Jesenicku, kde jsou ráno silnice první třídy po chemickém ošetření holé a mokré. Na méně důležitých cestách leží zbytky rozbředlého sněhu. Důležitou silnici, která vede přes Červenohorské sedlo, pokrývá sněhová kaše.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Kamión, který blokoval silnici R35.

Dopravu na rychlostní komunikaci R35 ve směru z Olomouce na Ostravu dočasně uzavřela v neděli nehoda kamiónu, který okolo půl deváté dopoledne havaroval na kluzké vozovce.

„K nehodě došlo na katastru obce Daskabát za motorestem Čenda,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková. Kamión se podle ní vzpříčil přes celou silnici. Silnice je již průjezdná.

Uzavřená silnice na Prostějovsku

Kvůli hustému sněžení a silnému větru byla v neděli dopoledne uzavřena silnice druhé třídy mezi obcemi Drahany a Niva na Prostějovsku.

„Uzavřeli jsme ji v 10:00, protože silný vítr na vozovce stále vytváří nové a nové sněhové jazyky a její sjízdnost se nám už nedaří udržet,“ uvedl dispečer prostějovské správy silnic. Pluhy a sypače na tuto silnici opět vyjedou, až se vítr utiší. „Prosíme řidiče, aby na Drahansko a Protivanovsko vůbec nejezdili, pokud to není nezbytně nutné, protože fouká silný vítr, hustě sněží a na vozovkách se tvoří sněhové jazyky,“ dodal dispečer.

Foto: Pro Novinky Petr Šácha

Okolí České Třebové pod sněhem

Po nočním sněžení je většina silnic na jihu Moravy pokrytá rozbředlým sněhem a sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Pozor by měli řidiči dávat zejména v okrese Znojmo, kde napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Hasiči tu v noci museli jednomu vozidlu pomáhat ze závěje, řekl jejich operační důstojník.

Podobná situace je i na Břeclavsku či Blanensku. Rozbředlý mokrý sníh leží také na dálnicích D1 a D2 okolo Brna.

Sněží i na jihu Čech

Na Vysočině v noci napadlo pět až šest centimetrů mokrého a těžkého sněhu a stále sněží. Hlavní silnice jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších komunikacích leží vrstva sněhu, dohlednost je kvůli srážkám snížená. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Motorista odklízí sníh z auta na zlínské ulici

Drobně sněží rovněž na jihu Čech. Na hlavních silnicích leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, na vedlejších komunikacích je vrstva sněhu.

Sněhová oblačnost se  dopoledne přesunula i nad východní Čechy. Silnější sněžení bylo v Pardubickém kraji, a to hlavně na Svitavsku a Orlickoústecku. Rozbředlý sníh tam dnes ráno ležel i na silnicích prvních tříd.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Sněžení na radarech ČHMÚ

Sněžení se místy mění v déšť nebo déšť se sněhem, dohlednost je snížená a silnice mohou někde namrzat. Srážky se mají vyskytovat po celý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám