Hlavní obsah

Za nalévání alkoholu mladým chce vláda zavírat hospody

Právo, Oldřich Danda
Praha

Česká mládež patří v Evropě mezi největší konzumenty nejen konopí, ale i alkoholu. Pětina studentů se každý víkend opije. Vláda proto podle ve středu schváleného akčního plánu protidrogové politiky na příští tři roky chce přitvrdit v boji nejen proti ilegálním, ale i legálním drogám.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak ve čtvrtek řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, ministerstvo zdravotnictví připravilo novelu zákona o ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami.

Podle návrhu budou mít v budoucnosti úředníci z České obchodní inspekce společně s policií pravomoc zavřít na několik dní restauraci či diskotéku, když zjistí, že tam nalévají alkohol mladistvým.

„Pokud jako před nedávnem na jedné diskotéce objeví mladistvé, kteří mají před sebou alkohol a nadýchají, tak provozovnu rovnou na dva dny zavřou. Představuji si to tak, jako když Rumcajsovi v Jičíně na jeho ševcovskou dílnu napsali Nadosmrti zavřeno, tak tam bude napsáno Kvůli nalévání našim dětem na dva dny zavřeno,“ řekl Vobořil.

Zaměří se i na pomoc závislým na pervitinu

Protidrogoví odborníci se chtějí více zaměřit na pomoc závislým na pervitinu, což je v Česku nejrozšířenější tvrdá droga. Mezi 40 tisíci narkomany je 30 tisíc rizikových uživatelů pervitinu. Podle Vobořila by chtěli vyzkoušet substituční léčbu, jakou mohou využít uživatelé heroinu. Ve světě se již experimentuje se substituční léčbou závislých na amfetaminech, což jsou drogy podobné pervitinu.

Substituce je látka, která má podobné účinky jako droga, ale její užívání není tak zdravotně a společensky rizikové. Podle Vobořila je prokázáno, že díky substituci se uživatelé drog lépe vracejí do normálního života.

Pervitin se stal ožehavou otázkou i v mezinárodní politice, protože se stal oblíbený mezi německými narkomany. Němečtí politici proto začali volat, aby Česko zpřísnilo držení drogy pro vlastní potřebu.

To české úřady odmítly s tím, že problémem je spíše fakt, že velkovýrobci pervitinu mohou bez problémů nakupovat v Polsku léky s pseudoefedrinem, které jsou v ostatních státech regulovány. Podle Vobořila se proto tlak obrátil spíše na Polsko.

Loni musely úřady řešit i problém s novými syntetickými drogami, které se začaly po Česku šířit. Sněmovna musela tyto nové látky zařadit na seznam zakázaných látek. Vzhledem k tomu, že je to vždy časově náročné, ministerstvo zdravotnictví navrhlo, aby seznam návykových látek mohla rozšiřovat pouze nařízením vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám