Hlavní obsah

Připadne-li svátek na víkend, má být místo něj volno v týdnu, navrhl poslanec

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig, jas

Pokud by státní svátek nebo ostatní svátek, které jsou volnými dny, připadl na sobotu, nebo neděli, měl by se počet volných dnů rozšířit. V případě soboty o pátek, v případě neděle o pondělí. Alespoň tak si to představuje poslanec Ladislav Šincl (ČSSD), který při projednávání novely zákona o státních svátcích předložil v tomto smyslu pozměňovací návrh.

Článek

Stejný návrh se pokoušel poslanec prosadit už při jednání sněmovního školského a kulturního výboru, ale neuspěl. Dá se tak předpokládat, že ani při závěrečném hlasování, které by mohlo přijít na řadu příští týden, sněmovní většina rozšíření dnů pracovního volna nepodpoří.

Šincl proto počítá ještě s kompromisním řešením, podle kterého by se tímto způsobem případně rozšířil počet volných dní pouze v situaci, kdy by na sobotu a neděli připadly vánoční svátky. Ty patří mezi tzv. ostatní svátky.

Palach znovu budil emoce

Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček znovu rozzlobil část poslanců svým dalším rozborem života Jana Palacha. Právě o výročí jeho činu chce skupina poslanců skupinu významných dnů rozšířit.

Grebeníček se k normě vyslovoval již v prvním čtení a jeho slova tehdy vyvolala bouři nevole. Ani tentokrát své názorové oponenty nepřesvědčil. [celá zpráva]

Poslanec TOP 09 František Laudát se po Grebeníčkově vystoupení obrátil ke kolegům z ČSSD s tím, že nyní aspoň ví, s kým se „paktují v krajích“.

„Tahle země vám jednou poděkuje,“ konstatoval Laudát.

Grebeníčka v kontroverzi předčila jeho stranická kolegyně Marta Semelová, která v diskusi uvedla, že se těší, až bude mezi významné dny zařazen i den na památku těch, kteří po roce 1989 spáchali z ekonomických důvodů sebevraždu či den umrzlých bezdomovců.

Sedm státních svátků
1. leden - Den obnovy samostatného českého státu
8. květen - Den vítězství
5. červenec - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6. červenec - Den upálení mistra Jana Husa
28. září - Den české státnosti
28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu
17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii
Šest ostatních svátků
1. leden - Nový rok
Velikonoční pondělí
1. květen - Svátek práce
24. prosinec - Štědrý den
25. prosinec - 1. svátek vánoční
26. prosinec - 2. svátek vánoční.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se svátky připadlé na víkend nahrazovaly volnem v týdnu?
Ano
76,2 %
Ne
23,8 %
Celkem hlasovalo 45443 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám