Hlavní obsah

Nejradši bych byl prezidentem zeměkoule, žertoval Klaus

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Exprezident Václav Klaus se v úterý opět kriticky vyjádřil na adresu Evropské unie. Po událostech s problematickými kyperskými bankami je prý jasné, že v Unii to takovýmto způsobem dál nejde. Ještě předtím zažertoval, že on sám by byl nejraději prezidentem zeměkoule.

Václav Klaus žertoval: Chtěl bych být prezidentem zeměkouleVideo: Novinky

 
Článek

„Já bych byl nejradši prezidentem zeměkoule, obávám se, že se mi to nepodaří,“ vtipkoval Klaus na téma svého dalšího působení v politice. Jen tak by prý mohl něco opravdu ovlivnit.

Exprezident se vyjádřil i ke spekulacím, že bude kandidovat do Evropského parlamentu. "Evropská unie potřebuje revoluci a kdokoliv z nás se na ní bude podílet, toho bychom spíš měli pochválit," řekl Klaus.

Václav Klaus o EU a KypruVideo: Novinky

„Politik nemá nikdy říkat nikdy, když tu ale dnes vidím europoslance Ivo Strejčka, který je členem správní rady Institutu Václava Klause, takže bych ho vystrčil z jeho teplého místečka, to bych mu neudělal. Ale po Kypru je jasné, že to v EU takhle dál nejde,“ řekl exprezident při představení své knihy Deset. Je to první kniha, kterou vydává jeho institut. Obsahuje Klausovy projevy ke státnímu svátku 28. října v období jeho prezidentování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus představil v úterý novou knihu.

"Dienstbier by vás nechal umřít"

Bývalá hlava státu se vyjádřila i k žalobě za velezradu, která je na ni podána u Ústavního soudu v souvislosti s amnestií. Žalobu podali senátoři, jedním z nejhlasitějších kritiků Klausovy novoroční amnestie byl senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

"Je to politická hříčka několika lidí. Prvních deset vět, které bych u Ústavního soudu řekl, by bylo tak jasných, že není třeba si nic připravovat,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus v obležení novinářů podepisuje knihu Deset

Vzkázal také Jiřině Sýkorové, která za něj drží hladovku, aby to nedělala. Jejího činu si váží. "Nemám pocit, že tato hladovka oblomí pana Dienstbiera. Ten by ji klidně nechal umřít,“ řekl Klaus.

Klaus potvrdil informaci, že pojede v dubnu do Ruska. Popřel, že by jej zval premiér Dmitrij Medvěděv. "Je to normální panelová diskuze Russian Forum, na které budu hovořit vedle Tonyho Blaira, žádná státní akce. Nepozval mě ani Medvěděv, ani Putin.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám