Hlavní obsah

Prezident Zeman se chce vložit i do sporu vlády s odboráři

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Prezident Miloš Zeman uvedl po pondělním jednání se zástupci odborů, že se, bude-li pozván, zúčastní jednání tripartity. Chce tak napomoci sporům mezi vládou a odbory.

Prezident Miloš Zeman o spolupráci s odboryVideo: Novinky

 
Článek

Prezident po jednání s šéfem odborové centrály ČMKOS Jaroslavem Zavadilem uvedl, že zjistil, že se zaměstnavatelé a zaměstnanci, tedy dva ze tří subjektů tzv. tripartity, dokážou dohodnout. „Jediný, s kým se nedokážou dohodnout, je vláda,“ prohlásil.

Právě proto se nabídl, že se zúčastní jednání tripartity. „Protože jsem se při své inaugurační řeči zavázal podílet na zmírňování konfliktů a tenzí, které v naší společnosti existují,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě představitele členských odborových svazů Českomoravské konfederace odborových svazů. Na snímku vlevo Miloš Zeman, Jaroslava Zavadila (uprostřed) usměrňuje šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

První jednání tripartity, kterého by se Zeman účastnil, bude podle prezidenta spíše symbolickým „vyjádřením zájmu prezidenta republiky o dosažení shody mezi třemi póly tripartity“. V poslední době ke shodě podle jeho slov nedocházelo, proto chce se všemi účastníky jednat separátně.

Odborář Zavadil zkritizoval vládu za to, že nedbá odmítavých postojů zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů, nicméně připustil, že je to její právo. „Ale pak se nemůže divit, že proti ní vystupujeme tak, jak vystupujeme,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám