Hlavní obsah

Sníh zasypává Česko. Dálnice D11 byla uzavřena, v Brně kolabuje doprava

Aktualizováno

Sněžení, které v pondělí zasáhlo Česko, v průběhu dne začalo stále více komplikovat situaci na silnicích. Ty podle informací silničářů kloužou zejména na Vysočině a východě republiky. Policisté museli uzavřít dálnici D11 i rychlostní silnici R46, v Brně kvůli hustému sněžení kolabuje doprava.

Foto: Petr Eret, ČTK

Článek

Dálnici D11 na 73. kilometru ve směru na Prahu uzavřela nehoda kamiónu. Na místě se podle Národního dopravního informačního centra tvoří kolony. Provoz by měl být obnoven do úterních 01:30.

Dopravní kolaps na silnici R46 způsobily kamióny, které vozovku ucpaly ve směru z Prostějova na Olomouc.

"Kamióny uvízly v kopci od Prostějova na Olomouc od sjezdu na Olšany. Oba dva jízdní pruhy jsou ucpané, doprava se odklání na Olšany. V této chvíli není silnice v těchto místech průjezdná ani pro osobní auta," řekla před 20:00 krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Foto: Novinky/Mapy.cz, Mapy.cz

Oba dva jízdní pruhy v kopci od Prostějova na Olomouc jsou od sjezdu na Olšany ucpané.

Nehod přibývá

Husté sněžení komplikuje dopravu i na jihu Moravy. Policisté zaznamenali zhruba 80 lehčích nehod, většinou bez zranění. Na některých místech, zejména v okolí Brna, je kvůli sněžení snížená viditelnost.

Hlavní tahy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hůře jsou na tom silnice nižších tříd, kde se provádí pluhování. Stále nesjízdná je pro vozidla nad 12 tun silnice druhé třídy II/379 z Vyškova přes Drnovice do Podomí, silničáři už naopak uvolnili zablokovanou silnic druhé třídy II/421 mezi Milovicemi a Mikulovem. Uzavřená jsou však další silnice, a to II/380 mezi Těšanami a Borkovanami na Brněnsku a velmi obtížně je sjízdná silnice třetí třídy na Brněnsku mezi Bořeticemi a Kobylím.

Přímo v Brně se od rána stalo zhruba 30 nehod. V ulicích jsou všechny posypové vozy Brněnských komunikací a budou v nich tak dlouho, dokud bude sněžit.

Problémy má městská doprava, především trolejbusy a autobusy v kopcovitých úsecích, v některých místech se tvoří kolony tramvají, když nejde přehodit zapadaná výhybka. Největší problémy má MHD v kopcovitých úsecích, jedná se o Kohoutovice, Vinohrady, Soběšice, Útěchov, Žebětín či Líšeň.

Silné sněžení komplikuje i provoz v brněnském železničním uzlu. Omezení dopravy se dotýká všech vlaků, které mohou podle informací z webu Českých drah nabírat zpoždění v rozmezí 30 až 90 minut.

Námraza na D1

"Sníh se ujíždí a přimrzá, někde sůl zabírá pomaleji," uvedl dispečer krajské správy silnic na Vysočině, kde sněžení také působí velké problémy. Na hlavních tazích používají silničáři chemický posyp a vedlejší komunikace sypou drtí.

Problémy mají auta na hlavních tazích i na silnicích nižších tříd. Obtížně sjízdné byly odpoledne kupříkladu silnice mezi Telčí a Třebíčí, Novým Městem na Moravě a Žďárem nad Sázavou, mezi obcemi Bílý Kámen a Větrný Jeníkov. Potíže měli také řidiči mezi Jihlavou a Třebíčí, a to hlavně u Zašovic a mezi Brtnicí a Přísekou.

Nehoda aut u Věže blokovala dopravu mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem. Kolem 18:00 stály kamiony na silnici ze Štoků do Herálce.

BEZ KOMENTÁŘE: Zima se vrátila do BrnaVideo: Miroslav Homola, Právo

Ledovku a sníh na vozovce hlásí silničáři i z okolí Přerova, Uherského Hradiště či Kyjova. Pozor by si měli dát řidiči i na tahu z Brna do Břeclavi.

Námraza je na D1 hlášena i u nájezdu na Pražský okruh.

Meteorologové v pondělí vydali kvůli novému sněhu výstrahu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám