Hlavní obsah

Nečasovou slabinou je, že nehájí sKarty ani ministry, tvrdí Drábek

Právo, dan

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) má za zlé premiéru Petru Nečasovi (ODS), že místo aby kritizovaný projekt sKaret hájil, tak jej veřejně haní.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Podle Drábka by Nečas neměl říkat, že s projektem sKaret nesouhlasí proto, že je jiný, než když ho schvalovala koalice a vláda, když pro zákony týkající se zavedení platebních karet hlasovali všichni koaliční poslanci, tedy i on a další poslanci ODS.

„Pan premiér jako předseda ODS by neměl říkat takové věci, že o tom nevěděl,“ řekl v pondělí Drábek v Radiožurnálu.

Nečas se podle něj neumí postavit za ministry své vlády. „Musím říci tvrdá slova. Pan premiér nemá ve zvyku zastávat se svých ministrů, zvláště pokud jsou z jiných stran. Je to velká slabina premiéra,“ uvedl Drábek.

Podle něj ODS jako celek začíná čím dál více kritizovat koaliční projekty. „Místo aby se snažil obhájit a propagovat věci, které tato vláda v oblasti penzijního, sociálního, daňového a zdravotního systému udělala, tak je pan premiér napadá,“ dodal Drábek.

Drábek v pondělí mluvil s generálním ředitelem České spořitelny (ČS) Pavlem Kysilkou o tom, proč ho v neděli označil prezident Miloš Zeman za nejhoršího ministra práce v dějinách, i o tom, jestli ČS projekt neopustí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci k odvolání Karolíny Peake z ministerstva obrany.

„Konzultoval jsem s ním výpady prezidenta Zemana vůči mně, které se opíraly i o rozhovor prezidenta Zemana s ředitelem Kysilkou. A při hovoru jsme narazili na to, že pokud by byl rozsah použití karty výrazně omezen, tak by pro ČS nemělo smysl v projektu setrvávat,“ řekl Drábek.

Podle Zemana se Drábek dopustil „zločinu“, když bance slíbil nesplnitelné, jako že karty se budou týkat i důchodců.

Drábek se hájil, že nic ČS pevně neslibovali a nijak se nezavazovali, jen do smlouvy uvedli, že ministerstvo plánuje v budoucnosti vyplácet pomocí sKaret skoro všechny dávky, tedy i důchody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám