Hlavní obsah

Držte se dál od státu a politiků, vyzval věřící Schwarzenberg

– Praha • Aktualizováno

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) v sobotu při mši k cyrilometodějským oslavám v Praze řekl věřícím, aby si zachovali odstup od politiků a státu. Podle něj v dnešní době někdy věřící hledají oporu u státu a u politiků, jakoby zapomněli na poučení z 20. století.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

Článek

"Varuji vás před tím, zachovejte si, prosím, velmi zdravou distanc od politiků a od státu. Nedělá nám dobře, nám katolíkům, když se příliš přibližujeme státu," řekl ministr zahraničí poté, co ve svém proslovu připomněl nedávný podpis smluv o vyrovnání státu s církvemi.

Věřící mají podle něj plnit své povinnosti ke státu a společnosti, ale zároveň si udržet zdravý odstup od moci, k níž se opět příliš přibližují. Upozornil, že nesmí zapomenout na poučení z 20. století. "Snad to, co se během 20. století stalo, bylo dokonce pro nás zdravé...," uvedl Schwarzenberg. Ve 20. století byl v tehdejším Československu zásahem státu značně omezen vliv církví, které také přišly o rozsáhlý majetek.

V souvislosti s navrácením majetku církvím si je Schwarzenberg jako restituent a dlouholetý hospodář vědom nesmírné odpovědnosti vůči zemi i sousedům, s nimiž se musí vycházet. Trvá podle něj dlouhou dobu, než se získá důvěra a přízeň lidí, kteří zde po generace pracovali. Proto je podle něj potřeba spravovat majetek dobře a s patřičnou pokorou.

"Prosím vás o to, když se teď ujímáte toho, co po generace a po staletí patřilo církvi, ale po dlouhých desetiletích byl vztah přerušen. Je to odpovědnost tento vztah zase vybudovat. Pokoru potřebujeme, abychom získali důvěru lidí, kteří v tom žijí," uvedl.

Stovky lidí na Hradě

Do katedrály sv. Víta na Pražském hradě přišly stovky věřících. Bohoslužbu k oslavě 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu sloužil plzeňský biskup František Radkovský. Oslavy se zúčastnili i další zástupci Ekumenické rady církví, mimo jiné i pravoslavný metropolita, vladyka Kryštof, který na začátku mše jako dar předal katedrále ikonu svatých věrozvěstů.

Devátý březen je datem původního svátku, kterým prohlásili arcibiskup Arnošt z Pardubic s císařem a králem Karlem IV. soluňské bratry za patrony zemí Koruny české.

Reklama

Výběr článků

Načítám