Hlavní obsah

Když se na mě policisté obrátí, šéfové je ztrestají, stěžuje si ombudsmanka

Policejní ombudsmanka Blanka Besserová přišla s vážným obviněním, podle kterého se funkcionáři sboru snaží trestat policisty za to, že se na ni obrátili. Takový přístup je podle ní hrubým porušením nařízení ministra vnitra, které od loňského dubna stanovuje právo policistů obrátit se na policejního ombudsmana bez následného postihu.

Článek

Besserová to uvedla ve zprávě o činnosti ombudsmana policie a hasičů za období od loňského srpna do konce letošního ledna. V ní například tvrdí, že morální i odborná úroveň služebních funkcionářů je rozdílná.

"Mnohdy zjišťujeme, že především policejní služební funkcionáři zneužívají svého postavení a snaží se policistu či policistku 'zlomit'. To se jim do určité míry daří," napsala.

Ombudsmanka proto chce novelizovat zmíněné nařízení ministra vnitra. Žádá, aby v něm byla výslovně uvedena možnost obrátit se v případě jeho porušování na policejního prezidenta.

12 závažných případů

Za půl roku se na ni obrátilo přes 250 policistů a hasičů, zhruba pětinu podání vyhodnotila její kancelář jako závažnější a ty dále rozpracovala. Z tohoto počtu pak zjistila 12 případů, v nichž vedoucí pracovníci postupovali nesprávně, nebo si počínali dokonce nezákonně.

"Registrujeme také případy, kdy příslušník po vyřešení problému na pracovišti raději změnil místo služebního působiště nebo služební poměr ukončil," uvádí materiál. Podle něj je kontrola v obou sborech nastavena velmi formálně, bez osobního přístupu k jednotlivcům.

Funkce ombudsmana policie vznikla v dubnu 2011. Jeho hlavním posláním je pomoc policistům, hasičům i jejich občanským zaměstnancům v případě důvodného podezření na nekalé praktiky uvnitř sborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám