Hlavní obsah

Část ČSSD se chystá na Dienstbiera, seznam jeho příznivců prořídl

Právo, Jan Rovenský

Obhájí senátor Jiří Dienstbier na blížícím se sjezdu ČSSD post stranického místopředsedy? Po jeho tvrdošíjném odmítání Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby to navzdory doporučení strany vypadá, že seznam Dienstbierových stoupenců silně prořídl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier s Bohuslavem Sobotkou na pražském Masarykově nádraží.

Článek

Pro Zemana nakonec hlasovala většina příznivců soc. dem. a je otázka, zda právě kvůli tomu sjezd příští týden Dienstbierovi, který je i stínovým ministrem spravedlnosti, vystaví účet.

Sám senátor o svých vyhlídkách na setrvání ve vedení strany nechce spekulovat. Právu ve středu řekl, že udělá vše, aby pozici obhájil, ale že rozhodnutí je na delegátech sjezdu. Uznal, že jeho postoj během prezidentské volby může hrát při volbě roli.

Účet za prezidentskou volbu

„Je to další argumentace, ale její význam bych nepřeceňoval. Nemyslím si, že by vůči mně byl zásadnější odpor, než by byl bez těchto věcí. Vůči mně je odpor u lidí, který by byl za každé situace,“ podotkl. Tento latentní odpor je u řady straníků hlavně vyvoláván tím, že mají pocit, že se Dienstbier jako sólista projevuje nejen v postoji vůči Zemanovi.

Dienstbier na druhé straně odmítl, že by nějak do volby mohly zasáhnout jeho názory na případné jmenování vlády s účastí komunistů, kdyby byl prezidentem.

„Tím jsem jen říkal, že bych respektoval pravomoci prezidenta, který by měl respektovat většinu ve Sněmovně, a že by mi nezbylo, abych vládu jmenoval, byť by v ní byli komunisté,“ podotkl.

Podle něj vůle k otevřené koalici s KSČM v soc. dem. není. „Je snaha po případných vítězných volbách vytvořit koalici na středo-levém základě a případně i menšinovou vládu, která by se opírala o strany, které by ČSSD umožnily program realizovat. Toto jsou mantinely, v rámci nichž se budeme pohybovat,“ dodal.

Delegáti se rozhodnou sami

První místopředseda Michal Hašek, který Zemanovu kandidaturu podpořil, Právu řekl, že nebude ovlivňovat delegáty sjezdu svými prohlášeními. „Delegáti sjezdu si u každého z nás – Slávka Sobotky, mě, Jirky Dienstbiera – vyhodnotí slova a činy a co jsme odpracovali a podle toho rozhodnou,“ uvedl.

Ale v odpovědi na dotaz, zda Dienstbiera považuje za týmového hráče, kterého je třeba mít ve vedení strany, odpověděl dvojznačně: „Delegáti sjezdu jsou moudří a jistě vědí, kdo jsou týmoví hráči.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek

Hašek koaliční vládu s komunisty odmítá, podle svých slov preferuje, aby se případná vláda soc. dem. opírala o podporu jiných stran. KSČM vytýká, že není zreformovanou stranou, a nechtěl by podobně jako v krajích řešit na vládní úrovni to, že „nějaký ministerský náměstek byl agentem StB“.

Podle Sobotky může přilákat mladé voliče

Dienstbiera se naopak delší dobu zastává předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Jednoznačně podporuji zvolení na sjezdu soc. dem. a před delegáty se tím netajím. Jiří Dienstbier je schopen pomoci ČSSD, je schopen oslovit středové a mladé voliče, tedy oblasti, se kterými má soc. dem. stále velký problém,“ řekl Právu.

„Ve vedení strany měli být ti nejlepší a nejsilnější představitelé soc. dem a k nim Jiří Dienstbier bezpochyby patří. Nebudu ale hodnotit šance jednotlivých kandidátů. Je to rozhodnutí delegátů, budu na ně jen apelovat s ohledem na budoucí úspěch ČSSD ve volbách,“ doplnil.

Předseda soc. dem. nevidí vlny nadšení, či odporu pro jednotlivé kandidáty. „Rozhodovat bude více než šest set delegátů sjezdu. Nejpopulárnější politik strany, který získal ve volbě prezidenta 830 tisíc hlasů, do vedení patří,“ řekl Sobotka.

Co se týče spolupráce s KSČM, tak podle Sobotky platí tzv. bohumínské usnesení zakazující spolupráci soc. dem. s komunisty na vládní úrovni.

„Nemyslím si, že by někdo ze soc. dem. plánoval koalici s KSČM po volbách. Prosazuji variantu menšinové vlády, a ta by se pochopitelně mohla opírat o podporu či toleranci komunistů, zejména pokud bude ve Sněmovně mít levice většinu,“ dodal.

Delegáti si udělají názor na sjezdu

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc také nechtěl Dienstbierovy šance odhadovat, podle něj by to bylo věštění z křišťálové koule i proto, že není jisté, kolik lidí na sjezdu na posty místopředsedů bude kandidovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo) a Jeroným Tejc (oba ČSSD).

„Myslím, že si delegáti názor budou do značné míry tvořit na sjezdu samém. Dienstbier si získal spoustu sympatií před prvním kolem, pak ale přišly rozpačité reakce před kolem druhým,“ řekl Právu.

Místopředseda strany a Senátu Zdeněk Škromach nechtěl o vyhlídkách Dienstbiera mluvit. Dříve však v narážkách svého kolegu veřejně kritizoval. Dělí je zejména vztah k Zemanovi.

„Také kandiduji na místopředsedu, a proto nechci hodnotit šance ostatních kandidátů. Jak jeho, tak mě ohodnotí delegáti sjezdu,“ podotkl.

Místopředsedkyně Marie Benešová, další Dienstbierova kritička, byla také zdrženlivá. „Jeho šance nehodnotím, uvidíme, jak je vyhodnotí delegáti. Jemu jsem řekla, že se mi nelíbilo, jak se vůči Zemanovi vymezoval, ale neslušelo by se, abych delegáty ovlivňovala předem,“ prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám