Hlavní obsah

Müllerová už ví, jak změní projekt sKaret, účet nebude povinný

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu oznámilo, že již má připraven návrh změn zákonů v souvislosti s kritizovanými sKartami. Karta bude povinná coby identifikační karta na úřadech práce, ale lidé si budou moci vybrat, zda budou peníze dostávat složenkou, či na účet, informovala mluvčí Štěpánka Filipová. Česká spořitelna na to večer reagovala, že její účast v projektu se změnami ztrácí smysl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

"Slíbila jsem v prosinci, že změníme sKartu tak, aby byla vstřícnější k lidem, kteří ji používají. A tyto změny úprava zákonů obsahuje,“ uvedla k návrhu ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09).

Uživatelé sKaret by měli mít v budoucnu možnost si vybrat, zda budou chtít společně s kartou otevřít i tzv. technický účet, na nějž jim budou chodit dávky. Doposud se tento účet otevíral automaticky, což bylo podle analýz, které si resort nechal vypracovat, i podle kritiků projektu, protiústavní.

Technický účet k sKartě by banka podle nových pravidel otevřela jen tomu, kdo bude chtít využívat platební funkci sKarty.

Na změně smlouvy s Českou spořitelnou stran technických účtů se ministerstvo dosud nedohodlo.

Spořitelna: naše účast tím ztrácí smysl

Česká spořitelna soudí, že kvůli změnám její účast na projektu sKaret ztrácí smysl.

Podle navrhovaných změn by banka účet k sKartě otevřela jen tomu, kdo by chtěl sociální kartu používat k placení či vybírání peněz z bankomatu. Dosud ho příjemci dávek museli mít automaticky. "Jsme nuceni vzít na vědomí, že MPSV od dohody jednostranně ustupuje," uvedla spořitelna.

Reklama

Výběr článků

Načítám