Hlavní obsah

Zeman zhubnul do inauguračního obleku, bude mít kravatu v národních barvách

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Přípravy na prezidentskou inauguraci, která proběhne 8. března na Hradě, jsou v plném proudu. Miloš Zeman si ve čtvrtek vyzkoušel oblek pro tuto slavnostní příležitost. Zakladatel zlínského pánského oděvního závodu Jaroslav Mejta prozradil, že Zeman zhubnul až šest kilo. K obleku bude mít kravatu v národních barvách.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zvolený prezident Miloš Zeman

Článek

Mejta má se zakázkami pro politiky zkušenost, obleky od něj nosí i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Mejta při odchodu ze Zemanovy kanceláře v pražské Loretánské ulici uvedl, že oblek bude s malými úpravami. „Malé jsou vždycky, žádná postava není souměrná,“ řekl. Upřesnil pak, že Zemanovi oblek vyštíhlí. Nový prezident totiž zhubnul.

„Řekněme tak pět, šest kilo,“ prozradil uznávaný pánský krejčí. Mejta přitom ví, o čem hovoří, protože Zemana jeho módní firma oblékala po celou prezidentskou volební kampaň.

Inaugurační slavnostní oblek je v tmavě šedé grafitové barvě. „Je to vlna s hedvábím,“ doplnil Mejta. Kravata bude v národních barvách. „Podle všech předpokladů by to mělo být v národních barvách, to znamená trikolora - červená, modrá, bílá. Košile bílá, samozřejmě černé boty,“ prohlásil Mejta s tím, že by mohl být i kapesníček v kapse saka. „Doufejme, že ano,“ poznamenal.

Zeman ale na sobě při inauguraci nebude mít oblek šitý na zakázku. „Toto je upravená konfekce, protože pan prezident je samozřejmě velmi vytížený,“ podotkl Mejta s tím, že šití zakázkového obleku trvá týden až deset dnů.

Uznávaný krejčí specializující se na pánskou módu považuje práci pro Zemana za úžasný vrchol kariéry. „Je to samozřejmě vrchol kariéry, je to úžasné, úžasné,“ pronesl Mejta.

Zeman by raději manšestráky

Zeman Právu řekl, že kdyby si mohl vybrat, zvolil by méně formální oblek. „Uvažoval jsem o variantě Woodyho Allena, který i na Pražský hrad přišel v hnědých manšestrácích, což je mimochodem moje oblíbená kalhota. Nad těmi manšestráky by se klenula flanelová košile. Ale dospěl jsem k názoru, že lidé nemají smysl pro humor a proto jsem si pořídil inaugurační oblek,“ řekl Zeman ve čtvrtek na dotaz, jak se mu inaugurační oblek líbí.

Kromě Kalouska šije zlínský krejčí například i pro zpěváka Laďu Kerndla, který podpořil Zemana v kampani. Obleky od Mejty nosí i herci Jan Čenský a Jan Přeučil nebo fotograf Robert Vano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám