Hlavní obsah

Pokud se nic nestane, dopadne ODS jako kdysi ODA, varuje Bém

Právo, Jan Martinek

ODS stále hledá cestu ven z propasti, do které se řítí stejně jako strmě padající preference. Zatímco poslanecký klub strany je údajně rozdělený na dva až tři tábory, někteří představitelé už dlouho otevřeně hovoří o tom, že je třeba pro supervolební rok 2014 najít nového volebního lídra, který by drtivou prohru odvrátil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Pavel Bém (ODS)

Článek

Někteří z nich se podle informací Práva obrátili na europoslance Jana Zahradila, jestli by nechtěl na podzimním kongresu (který má být nevolební, ale „nespokojenci“ by ho mohli snadno hlasováním přeměnit na volební) kandidovat na předsedu proti Petru Nečasovi.

Jedním z těch, kteří Zahradila oslovili, měl být poslanec Pavel Bém, který se nedávno vrátil do poslaneckého klubu ODS.

„Zahradil je daleko“

Na dotaz Práva, je-li to pravda, včera Bém odpověděl neurčitě. „Kongres je daleko, stejně jako Jan Zahradil v Bruselu. Ale když se dívám na dnešní preference ODS, něco se stát musí. Když se nic nestane, skončíme jako ODA,“ napsal Bém Právu v narážce na porevoluční pravicovou stranu, která zcela zanikla.

„Pro mě je důležitější než spekulování o jménech diskuse o politickém programu ODS. To je totiž hlavní důvod, proč jsme přišli o dvě třetiny našeho elektorátu. A je to tak hlavní smysl politické existence ODS na české scéně. Jména jsou sekundární,“ napsal dále Bém.

Foto: Archiv, Právo

Lídr kandidátky ODS Jan Zahradil očekává na štábu své strany výsledky

To, že určitá část strany vzhlíží k Zahradilovi jako k možnému zachránci, Právu potvrdil i další vysoce postavený člen ODS. „Pravda je, že i já na něj v té souvislosti myslím. Jeho nevýhoda ale může být, že je dlouho pryč,“ uvedl.

Zahradil, který je od roku 2004 členem Evropského parlamentu, by mohl vyhovovat euroskeptické části ODS: k evropské integraci zaujímá podobný postoj jako odcházející prezident Václav Klaus. Jiní na něm oceňují skutečnost, že v domácí politice není do ničeho namočen.

Konzervativní platforma mezi poslanci

Vře to i v poslaneckém klubu, kde se údajně formuje konzervativní platforma. Média už v uplynulém týdnu hovořila o tom, že její hlavou je poslanec a šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek, který neuspěl s pozměňovacím návrhem zanechat anonymní akcie těch společností, které nebudou usilovat o státní zakázky. Jiné zdroje ale hovoří o tom, že šéfem vnitrostranické „opozice“ je spíš poslanec Boris Šťastný.

„Zatím jde o skupinu poslan­ců, kteří se spolu setkávají a mluví na různá témata. Nechceme v této chvíli nic institucionalizovat. Je ale jisté, že nepodpoříme žádný levicový zákon, “ řekl Právu Šťastný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný, v pondělí nejen jménem, obhájil svou pozici v čele pražské ODS.

Jedná se o ty poslance, kteří Suchánkův pozměňovací návrh podpořili: kromě Suchánka a Šťastného to jsou Walter Bartoš, Radim Jirout, Václav Mencl, František Sivera, Igor Svoják, Jan Vidím, Jan Florián, Jan Bauer, František Dědič, Jaroslav Krupka, Pavel Bém, Aleš Rádl, Tomáš Úlehla, Pavel Drobil, Pavel Svoboda a Jiří Šulc.

K této skupině by ještě měla patřit poslankyně Ivana Řápková, která při hlasování nebyla přítomna.

Opačný tábor naopak v ODS tvoří lidé kolem místopředsedy Jiřího Pospíšila. Brzy prý má přijít tvrdý střet těchto křídel.

Chtějí zjednodušit podnikání

Pravá frakce ODS, kterou založil pražský radní Jiří Janeček, má první z dokumentů, které chce brzy předložit vedení strany a premiérovi Petru Nečasovi.

Jmenuje se Desatero pro snazší podnikání a obsahuje deset bodů, které by ODS měla prosazovat, aby se k ní vrátili kmenoví voliči – živnostníci a podnikatelé. Současné preference ODS jsou na jedenácti procentech. Frakce proto volá po návratu k rovné dani z příjmů a ke snížení všech ostatních daní. Ráda by také zavedla povinnost platit DPH pouze z uhrazených faktur a zavést daňové přiznání jen na jeden list formátu A4.

„Asi se budete divit, ale vše, co jsme zde převážně uvedli, jsme již dávno našim voličům slíbili, jen nesplnili,“ píše se v materiálu Janečkovy frakce. Ta má údajně už stovky příznivců, špičky ODS se však od ní většinou v médiích distancovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám