Hlavní obsah

V Česku je extrémně málo slunce, minulý týden svítilo jen dvě hodiny

Přímého slunečního svitu je od začátku letošního roku extrémně málo, v lednu se slunce ukázalo jen na 20 hodin. Za minulý týden pak svítilo slunce jen dvě hodiny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Od začátku roku si lidé v ČR slunce příliš neužili.

Článek

Běžně svítí v lednu slunce více než 45 hodin, v únoru je to asi 73 hodin. Letošní data jsou ale od těchto čísel na hony vzdálená. Leden byl totiž tak zatažený a na slunce chudý, že i ve Starém Městě u Uherského Hradiště a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo paprsků nejvíc, naměřili meteorologové jen kolem 37 hodin slunečního svitu. Extrémní hodnoty pak vykazuje třeba Adršpach, kde za celý leden svítilo slunce méně než hodinu.

Jak dokazují data ČHMÚ, v minulém týdnu svítilo slunce průměrně jen dvě hodiny. V třetím týdnu od začátku roku to byla dokonce jen jedna hodina.

Délka slunečního svitu od začátku roku
Týden od začátku rokuPrůměrný sluneční svit (v hodinách)Podíl k průměrné délce slunečního svitu v daném období (v procentech)
1.591
2.786
3.17
4.329
5.554
6.1285
7.211

"Na druhé straně statistiky ale stojí fakt, že prosinec byl z hlediska množství slunce spíše nadprůměrný, takže letošní zima až tak depresivní není," upozornil meteorolog Martin Štros z webu meteocentrum.cz. Dlouhodobé měsíční průměry kolísají na českém území mezi 50 hodinami v zimních měsících až po zhruba 200 hodin v červnu a červenci.

Délka slunečního svitu výrazně ovlivňuje lidskou psychiku, v severských zemích jsou například mnohem častější takzvané zimní deprese. Lidem citlivým na nedostatek slunečního světla odborníci doporučují pořídit si speciální lampu s intenzivním bílým světlem, normální žárovka nestačí, nebo vyjet za sluncem do jižních států.

Anketa

Vadí vám nedostatek slunečního svitu?
Ano
90,7 %
Ne
5,4 %
Nevnímám ho
3,9 %
Celkem hlasovalo 8425 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám