Hlavní obsah

Úlehla z ODS pobouřil poslance pokusem přihrát solárním baronům další výhodu

Novinky, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velkou bouři nevole vyvolal ve středu mezi některými zákonodárci ve Sněmovně poslanec ODS Tomáš Úlehla, který se pokusil do novely zákona o odpadech propašovat další významnou podporu pro majitele solárních elektráren.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Tomáš Úlehla

Článek

Úlehla konkrétně navrhl změnu, která by zbavila provozovatele solárních elektráren jakékoli povinnosti postarat se o dosloužené solární panely.

Se svým návrhem přišel jen pár dní poté, co ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) přiznal, že čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli podpoře štědře dotované fotovoltaiky celkem až bilión korun.

Nakonec nezískal podporu

Úlehlův návrh, který by podle poslance TOP 09 Bořivoje Šarapatky generoval další zisk provozovatelů elektráren na úkor životního prostředí a možná i veřejných rozpočtů, nakonec nezískal ve Sněmovně téměř žádnou podporu a neprošel.

„Je neuvěřitelné, že ve chvíli, kdy se dozvídáme o tom, kolik špatně nastavená podpora solární energie Českou republiku stojí, najdou se návrhy, které chtějí situaci provozovatelů solárních elektráren ještě vylepšit,“ rozčiloval se Šarapatka.

Úlehlův návrh by v případě schválení zbavil současné provozovatele solárních elektráren jejich povinnosti zajistit ekologickou recyklaci solárních panelů. „Za rozbité, zastaralé či dosloužené panely by pak zodpovídal jejich výrobce. Ti se však často nacházejí v zahraničí, zejména v Asii. Životnost panelů je navíc odhadována na 20 až 25 let, což je doba, kdy firmy, které panely dodaly, již nemusí existovat,“ upozornil Šarapatka.

Už nyní je přitom podle něj často velmi obtížné dohledávat dodavatele panelů, které byly v Česku postaveny během boomu v letech 2009 a 2010. „A pokud je nalezneme, bude obtížné je přesvědčit, aby likvidaci zaplatili. Jednoduše, povinnost likvidace by se tímto návrhem nepřesunula ani tak na výrobce, jako na stát, města a obce,“ dodal Šarapatka.

Reklama

Výběr článků

Načítám