Hlavní obsah

Zdržte se útoků na Havla, vyzval Klause český PEN klub

Praha
Aktualizováno

Představitelům českého centra mezinárodního PEN klubu se nelíbí útoky prezidenta Václava Klause proti jeho předchůdci Václavu Havlovi. V otevřeném dopise zaslaném Hradu, který má Právo k dispozici, ho vyzývají, aby s nimi přestal.

První strana dopisu českého centra PEN klubu Václavu Klausovi

Článek

Klaus ve středu výzvu nekomentoval. "Já o žádné nevím, to bych si musel přečíst," řekl ČTK.

„Obracíme se na Vás s žádostí, abyste se ve svém úřadu nadále zdržel zjevných i zastřených útoků na svého předchůdce Václava Havla. Havel byl dlouholetým členem PEN klubu a také jeho čestným předsedou, byl to člověk hájící pravdu, svobodu a morálku,“ píší osobnosti PEN klubu v dopise.

Klaus úřad zastává deset let, s Havlem byli názorovými odpůrci. Při Havlově loňském pohřbu Klaus ocenil jeho význam, později se však vůči němu začal opět vymezovat, čehož si všimli také zástupci PEN klubu.

První strana dopisu českého centra PEN klubu Václavu Klausovi

„K sepsání tohoto dopisu nás vede Váš razantní odklon od tónu, jímž jste Václavu Havlovi vyjadřoval úctu a vděk brzy poté, co nás opustil. Není nám totiž lhostejné jako občanům tohoto státu, když Havlův nástupce v prezidentském úřadě nečinně přihlíží špinění jeho památky, nebo si dokonce sám přisadí,“ stojí v dopise.

Polemika s noblesou

Klaus se v minulých dnech o Havlovi zmínil v několika případech. V rozhovoru pro polský týdeník V Rzeczy Havla označil za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. [celá zpráva]

Druhá strana dopisu českého centra PEN klubu Václavu Klausovi

Prezident na svého předchůdce narazil také při rozhovoru s nově zvolenou hlavou státu Milošem Zemanem, kdy uvedl, že Zemana na rozdíl od něj při přebírání úřadu nečeká žádné překvapení. Podle Klause byly při jeho příchodu na Hrad například vytrhány ze zdí na míru vyrobené knihovny. [celá zpráva]

„Je jistě právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, s nimiž nesouhlasí, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou. V civilizovaných zemích je tato praxe zvykem, který brání destabilizaci společnosti a morálnímu rozkladu,“ naráží dopis na útočnou Klausovu rétoriku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám