Hlavní obsah

Zeman zveřejnil oficiální fotografii, narušil takřka stoletou tradici

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Nově zvolený prezident Miloš Zeman v neděli večer zveřejnil svou oficiální fotografii, která bude po 8. březnu, kdy nastoupí do funkce, viset na úřadech, na velvyslanectvích nebo třeba ve školách. Fotografie je unikátní v tom, že nabourává tradici oficiálních prezidentských snímků vzniklých po roce 1918. Zeman má na fotce založené ruce.

Foto: Herbert Slavík

Oficiální portrét nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana

Článek

„Zveřejňujeme oficiální fotografii Miloše Zemana, prezidenta ČR zvoleného v první přímé volbě. Tuto fotografii bude mít k dispozici ČTK, jejím autorem je fotograf Herbert Slavík,“ uvedl Zemanův tým na webu zemannahrad.cz.

Slavík Zemana portrétoval ve středu. "Trvalo to necelé dvě hodiny včetně přípravy a všechno proběhlo naprosto profesionálně a bez problémů. Atmosféra byla přátelská," uvedl fotograf. Nově zvolený prezident podle něj do jeho práce nezasahoval, jen si nechal sdělit jeho představu a podle ní se všechno odehrálo.

Podle informací Novinek bude jako podklad pro poštovní známku využita jiná, již klasická Zemanova fotografie.

Foto: Herbert Slavík

Oficiální portrét nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana

Od dob prvního československého prezidenta T. G. Masaryka byla zavedena tradice, že na oficiálním snímku byla v podstatě zaznamenána pouze tvář hlavy státu a ramena. Některé fotografie byly usměvavé, jiné spíše přísné.

Zeman tuto tradici naboural tím, že na oficiálním portrétu zapózoval se založenýma rukama. Takovému netradičnímu řešení zřejmě nic nebrání. Prezidentský tým si totiž zjišťoval, zda zákon přesně stanoví, jak má prezidentský portrét vypadat. A zjistil, že žádná omezení neexistují.

Nečas si portrét pověsí

Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý uvedl, že není žádný důvod předpis na podobu prezidentského portrétu zavádět. Dodal, že sám si Zemanův portrét ve své kanceláři pověsí. "Samozřejmě považuji za svou povinnost ústavního činitele ve svých oficiálních prostorech mít portrét prezidenta republiky. Mám ji u dosavadního prezidenta, budu ji mít i u nově zvoleného prezidenta," řekl Nečas.

Podle šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky by měl prezidentův portrét viset na státních úřadech či ve školních třídách. Jinak ale prý záleží na lidech.

Zeman se Slavíkem spolupracovali už dříve, například na přípravě knihy a výstavy "20 let v Česku". Také na základě této zkušenosti si Zeman Slavíka vybral jako autora oficiálního portrétu.

Zemanovi předchůdci na Hradě se nechali portrétovat v České tiskové kanceláři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám