Hlavní obsah

Šťáva nechal ve Švýcarsku zmrazit miliardy z Mostecké uhelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženevský soud zablokoval na žádost zakladatele společnosti Diag Human Josefa Šťávy část peněz zadržených Švýcary kvůli tomu, že pocházely z podezřelé privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Článek

Informoval o tom server Českápozice.cz. Švýcarské orgány zabavily kvůli kauze MUS 661 miliónů franků (zhruba 13,5 miliardy korun). Bývalý vlastník firmy Diag Human, která vede s ČR spor o několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou, nechal zmrazit 163,6 miliónu franků (necelých 3,4 miliardy korun).

Na Šťávův návrh zablokovaná částka odpovídá podle serveru škodě, která v případu Mostecké uhelné vznikla Česku. Je uložena na 81 kontech v pěti bankách, mimo jiné v UBS a Credit Suisse. Českápozice.cz uvedla, že zakladatel Diag Human chtěl nechat zmrazit veškeré peníze, které Švýcaři zabavili. Soud mu ale nevyhověl.

Obžalováno šest Čechů

V kauze MUS je ve Švýcarsku obžalováno sedm lidí, bývalých manažerů MUS a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana. Případ se týká zpronevěry, praní špinavých peněz, podvodu i uplácení politiků. Podle serveru se bude konat soud ve švýcarské Bellinzoně ve dvou etapách - od 13. do 24. května a od 10. června do 12. července.

V případu figurují exmanažeři mosteckých dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký a Petr Kraus. Belgičan Jacques de Groote byl pak šéfem skupiny Appian Group, která byla údajně jen zástěrkou pro manažery a s nimi spřízněné podnikatele, aby mohli za peníze samotných dolů v letech 1997 až 1999 prostřednictvím švýcarské společnosti Investenergy S.A. skupovat akcie MUS pro sebe a později je převádět na jiné subjekty.

DH žádá mnohamiliardové odškodné

Švýcarská prokuratura vyzvala v polovině roku 2010 českou vládu, aby se k procesu připojila jako žalující strana, a získala tak možnost peníze požadovat zpět. Česko se ale přihlásilo s velkým zpožděním až po zákonných lhůtách. Trestní soud pak pozdější snahy České republiky připojit se k řízení odmítl.

Diag Human požaduje po Česku mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun, značně vysoké jsou již také úroky. Strany se však doposud přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená.

Firma začala vymáhat peníze České republiky u zahraničních soudů, například v Rakousku a Francii, ale nakonec neuspěla. Taktika společnosti přesto dokázala způsobit ČR značné problémy. Vídeňský soud třeba na čas zabavil tři česká umělecká díla vystavená ve Vídni.

Reklama

Související témata:

Související články

Obrazy zadržené v Rakousku se vrátily domů

Národní galerie v Praze a Moravská galerie v Brně převzaly ve středu v noci zadržovaná umělecká díla od Rakouské galerie Belvedere ve Vídni. Šlo o obrazy Dvě...

Výběr článků

Načítám