Hlavní obsah

Zeman používá brutální metody, například kouří, postěžoval si Nečas

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý večer jednal zhruba hodinu a tři čtvrtě s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem. Po schůzce si předseda vlády s nadsázkou postěžoval, že proti němu Zeman používá brutální metody. Poukázal na to, že budoucí hlava státu kouří cigarety.

Petr Nečas po jednání s Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

„Byl to dlouhý, korektní, nicméně pracovní rozhovor, který se týkal základních témat zahraniční i domácí politiky a základního vymezení, které budeme muset aplikovat po nástupu pana Zemana do funkce,“ řekl Nečas po jednání se Zemanem v kanceláři v pražské Loretánské ulici. Doplnil, že vyloženě konfliktní body se neprobíraly.

Uskuteční se i další pracovní schůzky, termíny ještě nejsou určeny. Už dopředu si ale Nečas s nadsázkou postěžoval na Zemanovy brutální metody. „Musím vycházet z toho, že pan zvolený prezident Zeman proti mně používá brutální metody, například kouří. Takže samozřejmě budeme muset hledat metody, jak toto vyřešit,“ poznamenal premiér.

Foto: ČTK

Premiér Petr Nečas se setkal s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem v jeho kanceláři v Loretánské ulici.

Předčasné volby si nepřeje ani Zeman, míní Nečas

Nečas považuje za přirozené, že Zeman po své inauguraci 8. března navštíví nejbližší jednání vlády. Pokud jde o volání nově zvoleného prezidenta po předčasných volbách a tím i pádu současného kabinetu, premiér soudí, že takové výroky jsou součástí dobíhající volební kampaně.

„Předčasné volby nejsou přáním ani předsedy vlády, ale jsem přesvědčen, že ani nově zvoleného prezidenta,“ domnívá se Nečas. „Myslím si, že je potřeba rozlišovat výroky, které jsou součástí dobíhající volební kampaně, byť jsou proneseny až po volbách, a realistického postupu předního ústavního činitele,“ řekl též šéf kabinetu.

Obavy ze setkání nebyly namístě 

Už před schůzkou se nechal Nečas slyšet, že na schůzku nepůjde s obavami. Podle něj Zeman „nekouše a nepoužívá fyzické násilí.“ [celá zpráva]

Před setkáním premiér neuvedl, s jakými návrhy za nově zvoleným prezidentem přichází, a ani na místě novinářům na otázky neodpovídal a minul je beze slova.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas přijel na setkání s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem.

Zeman před prezidentskými volbami prohlašoval, že by se zasadil o pád vlády. Vznikly proto spekulace, zda ze své funkce může sesadit premiéra. Zeman se vyjádřil ve smyslu, že tato úvaha vychází z „velmi extenzivního výkladu ústavy“. [celá zpráva]

V pondělí na dotaz deníku Právo uvedl, že „žádný prezident, dbalý své cti, nic takového dělat nebude.“ [celá zpráva]

Se Zemanem strávil v úterý dvě hodiny prezident Václav Klaus. Dohodli se, že 7. března položí věnec u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám