Hlavní obsah

Zeman sedává vedle řidiče, odborníkům se to ale nezdá

Právo, rav, jov

Zvyk nastupujícího prezidenta Miloše Zemana sedět při jízdě autem vepředu na sedadle vedle řidiče je podle odborníka na bezpečnost Andora Šándora nebezpečný a pro jeho ochránce dost problematický. Zeman se však na změnu nechystá.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman sedával vedle řidiče už jako premiér. Na svém zvyku prý nehodlá nic měnit.

Článek

Podle informací Práva hodlá i po inauguraci navázat na svoji vlastní tradici z premiérských dob, ale i zvyk prezidenta Václava Havla, a ve služebním automobilu míní sedět vedle řidiče na „sedadle smrti“. Obvykle přitom politici sedávají v zadní části vozu, přední je určena pro člena ochranné služby.

„Určitě by bylo lepší, kdyby seděl vzadu, už jen z hlediska toho, že sedadlo vedle řidiče je jedno z nejohroženějších. Pokud ale chtít nebude, tak ho samozřejmě nikdo nepřinutí a ochranka s tím, bohužel, nic udělat nemůže. Je to pro ni rozhodně ztížení práce a stoprocentně problém,“ řekl Právu Šándor.

„Když (prezident) sedí vepředu, je na něj vidět, kdežto vzadu jsou skla tmavší a nemusí být vidět dovnitř, což není zanedbatelný prvek ochrany,“ poznamenal někdejší šéf vojenského zpravodajství.

Neprůstřelná skla nejsou všude

Čelní sklo má sice stejně jako zbytek oken v autě prezidenta určitou ochranu, ale ta prý není dostačující. Auta používaná policejní ochrannou službou mají podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela neprůstřelná skla, ale ne všechna.

„Některá ano, některá ne,“ odpověděl včera Kužel na dotaz Práva, zda jsou vozy určené přímo pro převoz hlavy státu vybavené neprůstřelnými skly. Náměstek doplnil, že navíc existuje hned několik druhů „balistické ochrany vozidel“, ty nejúčinnější používá česká armáda a policejní Útvar rychlého nasazení třeba v Afghánistánu, kde střeží chráněné osoby. „Jiné úrovně ochrany se pak používají v Evropě,“ nastínil Kužel.

Šándor si nepamatuje a nezná prý jediného vysoce postaveného činitele ze zahraničí, který by podobně jako kdysi Havel a nyní Zeman sedával vedle šoféra.

Ochrana je v ČR volnější

„Všichni sedí vzadu a přijímají to jako realitu,“ poukázal Šándor na to, že v zahraničí je i pomocí zákonných norem dané, že nikoli ústavní činitel, nýbrž policejní ochranná služba určuje kvůli bezpečnosti místo, kam si hlídaná osoba sedne.

„U nás není stanoveno zákonem, že se někdo musí nechat chránit, je to mnohem volnější a umožňuje to ústavním činitelům odmítnout ochranku, anebo jí nějakým způsobem ztěžovat práci svými rozhodnutími,“ upozornil Šándor.

Ochrana českých ústavních činitelů se podle něj řídí jen nařízením vlády, což je prý nedostatečné. „Je to problém České republiky a nelíbí se mi to. Mělo by to být kodifikováno zákonem, aby to bylo povinné pro každého, aby dodržoval to, co potřebuje k jeho ochraně policejní služba,“ dodal Šándor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám