Hlavní obsah

Dětské gangy trápí města. Čím mladší, tím agresivnější

Právo, Aleš Honus

Pouliční gangy mladistvých nebo čerstvě plnoletých lupičů jsou stále vážnějším problémem měst ČR. Potvrzují to policisté s tím, že problém se týká zejména velkých měst, jako jsou Praha, Ostrava a Brno. Nejvíce pouličních trestných činů, které spáchaly skupinky dětí do 17 let, je v Moravskoslezském kraji, kde jich loni policie objasnila 118, což představuje pětinu v rámci celé republiky. Většinou jde o loupeže, krádeže či úmyslná ublížení na zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Mladí jsou stále agresivnější.

Článek

Mezi šesti městy ČR, která jsou problémem pouličních gangů dospívajících výrostků postižena nejvíce, se ve statistikách objevují tři města právě z Moravskoslezského kraje, a to Ostrava, Karviná a Havířov.

Jen havířovská policie zveřejnila v těchto dnech hned dva závažné případy, kdy výrostci ve věku kolem dvaceti let na ulici napadli náhodně vyhlédnuté lidi. Okradli je o osobní věci a způsobili jim i zranění.

„Bohužel je to tak, že těch případů je stále více. Oni nemají žádné zájmy, toulají se bez cíle po ulicích a pak to takhle dopadá,“ tvrdí karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Policie podle ní sleduje, že čím mladší je pachatel, tím si zpravidla počíná agresívněji.

„Kromě toho platí, že čím dříve děti s trestnou činností na ulici začnou, tím pravděpodobnější je u nich recidiva,“ řekla policejní mluvčí Viačková.

Podle brněnských kriminalistů nejde hovořit o skupinkách mladých zlodějů či násilníků jako o členech gangů v pravém slova smyslu. Skupinky a bandy mladých kriminálníků ale Brno také trápí, zejména v centru a okolí tzv. brněnského Bronxu, v okolí ulic Cejl a Bratislavská, obývaného zejména sociálně vyloučenými rodinami.

Sedmiletí kapsáři

„Buď se jedná o skupiny kapsářů, nebo tlupy okrádající lidi, takové party si troufnou na děti stejně jako na dospělé, děti mnohdy pod pohrůžkou násilí okrádají o mobily, mp trojky nebo peníze, dospělým strhávají řetízky a ani zde se nebojí násilí. Většinou víme, kdo tuto trestnou činnost páchá a často pak uvíznou v naší síti. Nedávno se nám podařilo dostat mladistvého, který měl ve svém věku na krku už osm lou-pežných přepadení. Teď byl sice amnestován, ale už jsme ho chytili zase a tentokrát měl na svědomí další čtyři útoky,“ prohlásil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Zatímco násilné tlupy řádí v parcích kolem centra Brna, s mladistvými kapsáři se kriminalisté setkávají hlavně v podchodu u brněnského nádraží.

„Často jeden dospělý má na povel několik dětí, měli jsme případy, kdy jim bylo jen sedm let. Děti dovedeme na služebnu, kde všechno zdokumentujeme, pak si pro ně přijdou rodiče, občas jim dají pár facek a odvedou si je. My ještě sepisujeme zprávu pro sociálku, ale děti jsou druhý den v podchodu zase,“ řekl Šváb.

V Praze to není jiné

Podobně vidí věc i pražští policisté. „Občas řešíme případy s nezletilými pachateli, nedá se ale říci, že by v Praze operovaly dětské gangy, prostě to funguje tak, že dospělí používají děti jako zástěnu. Když třeba jdou krást do lékárny, tak děti odvedou pozornost a zloději mají volné ruce,“ uvedla příklad zneužití dětí ke krádežím mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Ostravská dětská psycholožka Ludmila Mrkvicová řekla Právu, že kořeny problému i nápravu lze hledat jedině ve výchově.

„Dnes kolem sebe bohužel všude vidíme, že slušnost, úcta a respekt se jako by zcela vytratily. Dokonce i ti, u nichž bychom měli vnímat pozitivní vzory, jako jsou vysoce postavení lidé v našem státě, se chovají způsobem, který nemůže být považován za dobrý,“ uvedla.

„Nemůžeme si myslet, že to děti nevnímají. Je to právě naopak, protože chování starších kopírují, mají pocit, že je to normální,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám