Hlavní obsah

Pád vlády by mohl vyústit v návrat Klause, míní politoložka

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv to koaliční politici svorně odmítají, konec nynější vlády může být po zvolení Miloše Zemana prezidentem výrazně blíž. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové jde zejména o vhodné načasování hlasování o nedůvěře, které by následně mohlo vrátit do vysoké politiky Václava Klause.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Pokud se Václav Klaus chce vrátit do politiky, bylo by pro něj výhodné, kdyby se volby konaly již letos," konstatovala Dvořáková, která je přesvědčena, že stávající prezident nezůstane u aktivit svého institutu, ale pokusí se vrátit.

Řádný termín voleb, který připadá na příští rok, by totiž mohl snížit Klausův význam, a tím i pozici. Politoložka je přesvědčena, že Klaus i Zeman patří mezi "strategicky uvažující politiky", a třebaže lze jen těžko předvídat, jak se situace vzhledem k množství proměnných a aktérů vyvine, může být návrat prvně jmenovaného do výkonné politiky jednou z variant.

Dvořáková: ODS volá po návratu ke kořenům

Při vhodném načasování by nemusel být pro opozici problém vyslovit vládě nedůvěru, míní Dvořáková. Připomíná rok 2009, kdy vláda premiéra Mirka Topolánka padla rukou vlastních poslanců. Možná už v tomto kroku by se daly nalézt strategické kroky, jimiž se Klaus mohl připravovat na budoucí vývoj v souvislosti s koncem svého druhého mandátu prezidenta. Vládě navíc nyní pomáhají i lidé, kteří mají ke Klausovi názorově blízko, připomněla Dvořáková s poukazem na exministra Josefa Dobeše a jeho formující se hnutí na podporu sportu.

Politoložka připomíná, že ODS je již nějaký čas v krizi a stále silněji se ozývá volání po "návratu ke kořenům", které pro mnoho lidí představuje právě Klaus coby duchovní otec partaje. Není podle ní proto příliš pravděpodobné, že by se Klaus věnoval budování nové mocenskopolitické základny nebo provozním záležitostem, ale figuroval by spíše jako lídr, ať už by byla jeho pozice jakákoliv.

Dvořáková zdůraznila, že není příznivcem fantaskních teorií a nikde není psáno, že na její slova musí v této podobě dojít, nicméně doporučuje nahlížet na dění v souvislostech a s vědomím toho, že strategická rozhodnutí se nečiní ze dne na den.

Anketa

Přáli byste si návrat Václava Klause do vysoké politiky?
Ano
15,5 %
Ne
84,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 85402 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám