Hlavní obsah

ODS se po řadě porážek obává rebelií v regionech

Právo, Jan Martinek

V ODS bublá nespokojenost po sérii volebních porážek, ale stranickým špičkám se zatím daří odrážet návrhy na svolání mimořádného kongresu, který by vedení včetně premiéra a šéfa ODS Petra Nečase na podzim smetl. Důvodem je prohra v krajských volbách, debakl kandidáta ODS Přemysla Sobotky v prezidentské volbě a Miloš Zeman na Hradě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Ještě před pondělním jednáním výkonné rady prosakovaly z nitra ODS zprávy, že kongres chtějí vyvolat někteří zástupci regionů, především několik pražských oblastí, jako jsou Praha 4 a Praha 10.

Rebelové však podle informací Práva odvahu ke vzpouře nakonec nesebrali. „Možné je samozřejmě všechno, ale takové řešení bych považoval za velmi nemoudré,“ uvedl Nečas na tiskové konferenci po pětihodinovém maratónu výkonné rady. [celá zpráva]

Ta nakonec podle usnesení „kriticky zhodnotila výsledky politiky ODS od kongresu ODS v roce 2012 a uložila grémiu připravit krátkodobý program na léta 2013 a 2014, včetně řešení problému obecních samospráv“.

Za touto obecnou formulací se podle informací Práva skrývá obava, že řada úspěšných starostů splní svou pohrůžku, že nepůjde za rok do komunálních voleb v dresu ODS.

S tím má ODS mnoho zkušeností. Mnozí starostové například v jižních Čechách v minulosti přestoupili a své bývalé spolustraníky v místních volbách porazili.

Pondělní zasedání sice bylo dlouhé, ale podle účastníků nebylo ještě vyhrocené. „Žádné velké drama se nekonalo, svolávat kongres nikdo nechtěl. Všichni měli potřebu se vyjádřit k prezidentské volbě, což zabralo nejvíc času,“ řekl Právu po jednání šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Ten byl od začátku odpůrcem přímé volby. „Den po volbě už je jasné, že se blížíme k prezidentskému systému. Všichni se děsí toho, co bude dál. To jsme si ale měli vyříkat dříve a ne teď,“ řekl Právu. „Teď může vzniknout pikantní situace, že padne vláda a Miloš Zeman jmenuje předsedou úřednické vlády Václava Klause,“ dodal s nadsázkou.

Zeman se vyslovil pro předčasné volby

Zeman už dal najevo, že Nečasova vláda podle něj nemá legitimitu, a vyslovil se pro předčasné volby. Nečas se nicméně neobává, že by ho příští prezident mohl z premiérského postu odvolat.

„Byl by to zcela nelegitimní ústavní puč. Takovou možnost vylučuji,“ uvedl premiér. Zopakoval, že vláda se zodpovídá Sněmovně a prezident ji svrhnout nemůže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výkonná rada ODS na tiskové konferenci v Praze

Zeman je momentálně na Vysočině, s Nečasem se sejde, až se vrátí do Prahy. Se Zemanem chce ODS najít společnou řeč a podle usnesení „korektní vztahy“ například v otázce bezpečnosti a zahraniční politiky. Neshodnou se ale v otázce daní: zatímco Zeman je příznivcem progresívního zdanění, ODS se v pondělí zavázala, že do konce období už daně nebude zvyšovat.

Pryč s manažery

Nečas i první místopředseda ODS Martin Kuba v pondělí potvrdili pondělní informaci Práva, že ODS se chystá zbavit většího počtu regionálních manažerů. Údajně má jít o větší funkčnost a profesionalitu manažerské sítě i ušetření peněz.

„Struktura manažerské sítě a manažerský model odpovídají roku 1991, kdy ODS vznikla, odpovídají tehdejšímu rozdělení ČR na okresy, a od té doby se vůbec neměnil,“ uvedl Nečas.

Analýzu sítě dostal na starost Kuba. Podle něj neodpovídá potřebám členské základny, proto ji čeká reorganizace. „Manažeři by měli odpovídat odborně profesním potřebám, které regionální sdružení kladou na manažerskou síť. Je třeba vytvořit funkční tým. Měli by v něm být lidé, kteří se věnují regionální problematice nebo mediální oblasti,“ řekl Kuba.

Podle informací Práva má přijít o práci polovina oblastních manažerů, kteří jsou z rozhodnutí výkonné rady nešťastní. „Tohle každá strana udělá jako první bod svého zániku. Jde o peníze, ale přitom na nás ušetří minimum. Platí nám jen mzdy, ostatní si každá oblast hradí sama,“ řekl Právu jeden z oblastních manažerů ODS, který nechtěl být jmenován.

Výkonná rada v pondělí také odmítla návrh ministerstva financí, aby v budoucnu platil daň z převodu nemovitosti kupující, a nikoli jako dosud prodávající. „Tato změna by zhoršila přístup k novému bydlení a přinutila by občany vyvádět své úspory do investic v zahraničí,“ stojí v usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám