Hlavní obsah

Chci být prezidentem dolních deseti miliónů, tvrdí Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miloš Zeman, který byl v sobotu zvolen hlavou státu České republiky, chce být prezidentem "dolních deseti miliónů". Po svém zvolení poděkoval voličům a svému protikandidátovi pogratuloval k "čestnému druhému místu".

Miloš Zeman po svém vítězství v prezidentských volbáchVideo: Novinky

 
Článek

"Nechci být prezidentem kmotrovských mafií, které parazitují na této společnosti,“ doplnil Zeman. Zeman také poznamenal, že kromě "tajemníka a šoféra" si nikoho na Hrad nechce přivést a chce se obklopit profesionály.

Prezidentská kampaň podle něj "nebyla přes míru". "Teď je třeba uklidnit situaci," uvedl Zeman. Kampaň podle něj byla mačem mezi Slavií a Spartou. „Teď nastupuje hra za národní mužstvo ČR,“ vyvolal Zeman další bouřlivý aplaus.

Jako první věc chce Zeman složit prezidentskou přísahu, pronést inaugurační projev, navštívit vládu a pronést projev k parlamentu.

Nyní se ale chce vrátit na Vysočinu a po kampani si odpočinout. Pak se vrátí do Prahy a "se mnou se vrátí zákon", uvedl  s úsměvem na tváři.

Miloš Zeman zpívá českou národní hymnu Video: Novinky

Zeman na tiskové konferenci poděkoval jmenovitě herečce Jiřině Bohdalové a dceři Kateřině, která podle jeho slov bude "neformálně první slečnou". Po zodpovězení několika otázek začali zemanovi příznivci zpívat českou státní hymnu.

Nový prezident si během svého prvního vystoupení v nové roli neodpustil řadu bonmotů, které směřoval zejména vůči novinářům. Podle Zemana to byla "zaujatá média", kdo přesvědčil nerozhodnuté voliče, aby jej podpořili. Mimo jiné uvedl, že si neváží těch deníků, které se jasně postavily na stranu jeho protikandidáta.

Zeman své vítězství komentoval na briefingu v tlačenici mezi svými příznivci, kteří se sešli v pražském Top hotelu. K mikrofonům ho doprovázely výkřiky "Ať žije Miloš" a improvizované fanfáry.

Reklama

Výběr článků

Načítám