Hlavní obsah

Udeřily extrémní mrazy. Téměř 30 pod nulou

Aktualizováno

S extrémními mrazy se potýkají některé regiony v ČR, například u Kvildy naměřili mínus 29,7 stupně Celsia a v Jizerských horách naměřili v noci na sobotu mínus 28 stupňů Celsia. V mnoha krajích leží na silnicích vrstva sněhu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Republika je pod sněhem, navíc se nám bude o víkendu špatně dýchat.

Článek

Jihočeský kraj zažil nejchladnější noc této zimy. Například na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku meteorologové naměřili mínus 29,7 stupně Celsia. Většina silnic je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností, vyplývá ze správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Na komunikacích nižších tříd na Jindřichohradecku, Písecku a Táborsku leží zledovatělá nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na některých místech regionu přes noc sněžilo, ale někde byla jasná obloha a proto teploty klesly na nízké hodnoty. "V Táboře jsme naměřili teplotu minus 19,5 stupně Celsia," řekl Jaroslav Himtermüller.

Ale například v Českých Budějovicích tak silné mrazy nebyly. Meteorologové tam zaznamenali hodnotu mínus 9,5 stupně. Přes den má být v regionu skoro jasno a místy zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy.

Podle Hintermülera se už tak chladná noc ze soboty na neděli opakovat nebude. "Očekáváme více oblačnosti a teploty by tak nízko jako z pátku na sobotu neměly klesnout," uvedl.

Liberecko se smogem

Liberecko trápí smog a silnice jsou sjízdné jen s opatrností. Třeba v České Lípě hodinové koncentrace polétavého prachu byly i nad 140 mikrogramů na metr krychlový. Čtyřiadvacetihodinový limit 50 mikrogramů na metr krychlový byl ráno v České Lípě, stejně jako v Liberci a Jablonci, překročený zhruba dvojnásobně.

Kvůli smogu by se lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, senioři či děti měli venku vyvarovat zvýšené fyzické zátěže. "Lidé by rovněž měli větrat spíše krátce a intenzivně a zvážit posílení vlastní imunity přísunem vitaminů," uvedl již dříve mluvčí kraje Jiří Langer. Meteorologové žádají řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, protože výfukové plyny koncentraci prachu a dalších škodlivin výrazně zvyšují.

Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou holé suché a vymrzlé, ujetá vrstva sněhu krytá posypem je v horských oblastech, na silnicích nižších tříd na Jablonecku a místy na vozovkách III. tříd na Českolipsku.

Východ Čech

Ve výše položených oblastech na východě Čech zůstává na silnicích, zvláště menších, ležet uježděný sníh. Místy může být i zledovatělý. Informují o tom silničáři Pardubického a Královéhradeckého kraje.

S vrstvou uježděného sněhu se mohou řidiči setkat v Krkonoších a Orlických horách. Opatrní by měli být také v okolí Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Skutče, Vysokého Mýta, Žamberka a v Železných horách. Ráno bylo na východě Čech většinou polojasno až jasno, místy vál slabý, na Trutnovsku nárazový vítr. Teploty klesly až na mínus 19 stupňů.

Silnice nižších tříd v Kraji Vysočina pokrývá zledovatělá vrstva sněhu. Hlavní tahy jsou vymrzlé a holé. Motoristé by ale měli jezdit opatrně všude, protože kvůli velkému mrazu nezabírá chemický posyp, upozornil dispečink krajské správy a údržby. Ráno se teploty v kraji dostaly i k mínus 14 stupňům Celsia.

Nejhorší vzduch na Mostecku

V Ústeckém kraji stále trvá smogová situace. Nejhorší situace byla ráno na Mostecku a v Litoměřicích. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové odhadují, že smog bude Česko dusit do neděle. Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, místy dopravu komplikuje mlha.

Smogovou situaci vyhlásili v Ústeckém kraji ve středu nad ránem. Na Mostecku, v Litoměřicích a Děčíně ráno čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu stále dvojnásobně překračují povolených 50 mikrogramů na metr krychlový. V noci se hodinové koncentrace dostaly na Mostecku dokonce nad 200 mikrogramů na metr krychlový. Nadlimitní jsou hodnoty i na dalších místech kraje.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, senioři či děti by se proto měli venku vyvarovat zvýšené fyzické zátěže. Meteorologové také žádají řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, protože výfukové plyny koncentraci prachu a dalších škodlivin výrazně zvyšují.

Hlavní tahy i většina silnic nižších tříd v Ústeckém kraji jsou suché a vymrzlé. Mlha ale snižuje viditelnost na D8, v Krušných horách a Litoměřicku.

Nečistot v ovzduší Moravskoslezského kraje ubylo

Nečistot v ovzduší Moravskoslezského kraje sice ubylo, přesto zatím zůstávají průměrné denní koncentrace polétavého prachu PM10 na všech měřicích stanicích nad limitem.

Nejhorší situace byla v 06:00 v Ostravě-Zábřehu, kde měřicí stanice vykazovala hodnotu průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu 87 mikrogramů na metr krychlový, a v Bohumíně na Karvinsku, kde bylo naměřeno 85 mikrogramů. Limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový. Ještě v pátek ve 13:00 však na těchto stanicích činila průměrná denní koncentrace 189 respektive 207 mikrogramů na metr krychlový.

Aktuální hodinové koncentrace polétavého prachu jsou na většině z 16 měřicích stanic v kraji dobré a pohybuji se nejčastěji mezi 29 a 41 mikrogramy na metr krychlový. Výjimkou je Český Těšín na Karvinsku, kde údaj z 07:30 ukázal hodinovou koncentraci 122 mikrogramů na metr krychlový.

Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou v kraji pod limitem.Podle meteorologů se imisní situace bude ještě zlepšovat. "Během dnešního dne předpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci mírné zlepšení celkové imisní situace, hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu se budou s velkou pravděpodobností pohybovat mírně nad hodnotou imisního limitu," uvedli meteorologové.

V Praze se špatně dýchá

Smogová situace v Praze stále trvá. Na všech stanicích, které hodinové koncentrace polétavého prachu měřily, zůstává kvalita ovzduší i nadále špatná. Hodinové koncentrace se pohybují od 100 do 150 mikrogramů na metr krychlový. Nejhorší situace byla ráno v Suchdole, Průmyslové a Legerově ulici. Limit je 50 mikrogramů prachových částic na metr krychlový.

"Předpokládáme, že ke zlepšení dojde během pondělí. Rozfouká se vítr a měla by se rozrušovat inverze, takže na začátku příštího týdne by koncentrace určitě měly postupně klesnout," řekl Jan Šrámek z ČHMÚ. Smog ale již několik dní trápí celou ČR, stav smogové situace platí v polovině republiky.

Příští týden očekávají meteorologové podle Šrámka výrazné oteplení. Nižší hodinové koncentrace a kvalita ovzduší by se měly postupně zlepšovat. Ve středu by mohly denní teploty vyšplhat na osm stupňů, v noci pak až na čtyři stupně nad nulou. V nižších polohách předpovídají déšť, na horách sněžení.

Jih Moravy bez smogu

Meteorologové na jihu Moravy v sobotu odvolali smogovou situaci. Stav se zlepšil a hodnoty polétavého prachu v Brně klesly k hranici 50 mikrogramů na metr krychlový, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové vyhlásili smogovou situaci v pátek, v regionu panovaly celý týden špatné rozptylové podmínky.

V Brně se na některých místech hodnoty smogu stále pohybují nad hraničním limitem, postupně ale klesají. Například ve Svatoplukově ulici naměřili v pátek odpoledne meteorologové hodnotu 90 mikrogramů polétavho prachu na metr krychlový, ale v sobotu to bylo 59 mikrogramů. Hodnoty klesají i na ostatních měřících místech, například u nádraží Zvonařka nebo kolem výstaviště.

Na okrajích města a v jeho okolí už jsou pod hranicí. Například na stanici v Brně - Tuřanech byla v pátek ráno hodnota 102 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, v sobotu je to 44,4 mikrogramů.

Meteorologové odvolali smogovou situaci ve Zlínském a Olomouckém kraji. Stav ovzduší se tam výrazně zlepšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám