Hlavní obsah

Schwarzenberg: Zemanovy urážlivé výroky mě nudí

Aktualizováno

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg byl ve čtvrtek hostem on-line chatu Novinek. Vyjadřoval se k nejrůznějším tématům od své činnosti před rokem 1989 až po možné přijetí eura. Na adresu protikandidáta Miloše Zemana uvedl, že jej nudí urážlivá tvrzení o něm a jeho ženě, která Zeman občas utrousí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Na dotaz čtenáře, zda má Schwarzenberg někdy chuť oplatit Miloši Zemanovi „urážlivé a neomalené výroky stejnou mincí“, Schwarzenberg odpověděl, že k tomu nemá nejmenší chuť. „Takové chování mne pouze nudí. Ovšem ohradil jsem se, když se urážka dotkla i mojí paní,“ uvedl.

Zemanův tým se například nedávno ostře vyjádřil na adresu Schwarzenbergovy choti Therese v souvislosti s nacistickou minulostí jejího otce.

S Milošem Zemanem se neshodl v otázce pozvání Dalajlámy. Zatímco Zeman by tibetského duchovního vůdce na státní návštěvu nepozval, Schwarzenberg by se rozhodoval podle toho, zda nastane vhodná příležitost. „Kdykoliv Dalajláma přijede do Čech, budu šťastný, že ho zde mohu opět uvítat,“ řekl.

Euro až za několik let

Jedna z otázek směřovala k možnému přijetí eura. Schwarzenberg v odpovědi na tento dotaz připomněl, že o přijetí společné evropské měny nerozhoduje prezident, ale vláda v úzké spolupráci s Českou národní bankou. „Dle mého názoru jsme se začleněním do EU zavázali euro přijmout, byť jsme nesdělili datum, ke kterému na společnou měnu přistoupíme. Myslím, že naše hospodářství bude potřebovat ještě několik let, než toho budeme schopni,“ doplnil.

Schwarzenbergovi bývá často vytýkán jeho pobyt v exilu, odkud se vrátil až po roce 1989. Prezidentský kandidát vysvětlil, že do té doby například poskytoval pomoc na hradě Schwarzenberg přímo disidentům. "A jako předseda Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva jsem se staral o všechny případy porušování práv, jak ve světě, tak i u nás," dodal.

Mimo chat zaslali čtenáři také dotaz na to, proč Schwarzenberg během středeční debaty na TV Nova seděl, zatímco Zeman stál. Podle Schwarzenbergových spolupracovníků zněl původní pokyn tak, že měli sedět oba kandidáti, Miloš Zeman se ale na poslední chvíli postavil. Odmítli, že by na vině byl zdravotní stav Karla Schwarzenberga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám