Hlavní obsah

Nádherný výhled z věže katedrály svatého Víta na zimní Prahu

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chrám svatého Víta patří mezi nejkrásnější pražské památky. Stejně ohromující je i výhled, který se naskytne po výstupu na ochoz jeho jižní věže ve výšce 56 metrů nad zemí.

Zimní vyhlídka z chrámu svatého VítaVideo: Novinky

 
Článek

Strmá cesta do výšin chrámu vede po 287 schodech, je tedy určena pro fyzicky zdatnější jedince. Ti méně zdatní musí počítat s tím, že nahoře budou sotva popadat dech. Odměna za vynaloženou námahu je však adekvátní. Tomu, kdo překoná namáhavý výstup, se z ochozu ve výšce 56 metrů naskytne úchvatný pohled na celou Prahu do všech světových stran.

Vidět jsou všechny zásadní pražské památky, budovy a místa, například Karlův most, Petřín, Úřad vlády, ve vašem zorném poli se z ptačí perspektivy klikatí Vltava. K atraktivitě značně přispívá sněhová pokrývka, která halí město do jemného bílého závoje.

Je zřejmé, že chvíle strávené ve zdejších výšinách u mnohých vyvolávají romantické nálady. Všímavý pozorovatel nemůže přehlédnout obrysy srdíček vyrytých do zdi na ochozu.

Impozantní a mohutná katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je dominantní stavbou Pražského hradu a zároveň nejvýraznější stavební i duchovní památkou Prahy. Odehrávaly se zde korunovace českých králů a jsou zde také uloženy korunovační klenoty. Velká věž katedrály stojící na jižní straně je vysoká 96,6 m. S její stavbou začal Petr Parléř roku 1396 a po jeho smrti až do roku 1406 pak pokračovali jeho synové.

Do dnešního stavu věž dostavěl architekt Bonifác Wohlmut. Jsou na ní hodiny z roku 1552, přestavěné v roce 1688 hodinářem Petrem Naumannem, a největší zvon v Čechách, zvaný Zikmund, dílo Tomáše Jaroše z Brna z roku 1549 zdobený plastickými portréty Ferdinanda I. a Anny Jagellonské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám