Hlavní obsah

Amnestie by se mohla týkat 18 velkých kauz

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu uvedl, že jeho úřad registruje 18 kauz, na něž se může vztahovat dílčí amnestie prezidenta a u nichž mohou být dotčena práva poškozených. Zeman to uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

O tom, zda budou tyto případy zastaveny, budou soudy teprve rozhodovat. Podle Zemana jde o případy, kde byla škoda vyčíslena v rozmezí 300 miliónů až 1,75 miliardy korun. Počty poškozených se v jednotlivých případech pohybují od jednotlivce po tisíce osob. Celkový počet zastavených kauz může být 100 až 150.

Milosrdenství narušuje spravedlnost
premiér Petr Nečas k amnestii

Jak bude státní zastupitelství v jednotlivých kauzách postupovat, nechtěl Zeman konkretizovat. Rozhodovat podle něj bude soud a státní zástupci budou jednou ze stran řízení.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v Rádiu Česko uvedla, že pokud u nich soudy uznají nárok na amnestii, nebudou mít státní zástupci důvod podávat odvolání. Podle Bradáčové by státní zástupci bezpředmětným odvoláním pouze podrývali právní jistoty.

„Státní zástupce má postupovat podle práva. Pokud se domnívá, že rozhodnutí soudu je v souladu se zákonem a není prostor pro to, aby bylo zvráceno nějakým opravným prostředkem, v tomto případě stížností, tak nevidím důvodu, proč by státní zástupce stížnost podával," konstatovala ve vysílání rádia Bradáčová.

Premiér Petr Nečas (ODS) dodal, že poškození v některých kauzách již byli alespoň částečně odškodněni například v rámci kompenzací z fondu pojištění vkladů bank.

Nečas zdůraznil, že amnestie je "plošným aktem milosrdenství" a jako taková je na rozdíl od milostí "slepá". "Milosrdenství narušuje spravedlnost," dodal Nečas s tím, že amnestie není politickým aktem.

Zároveň připomněl, že z principu nemohl vědět, kterých kauz by se mohla amnestie týkat.

Nečas potvrdil, že součástí usnesení vlády k amnestii je i to, aby premiér probral s hlavou státu možnost účasti na mimořádné schůzi Sněmovny, na níž by se podle opozice mělo hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Prezident by tak mohl poslancům vysvětlit pohnutky, které jej vedly k udělení amnestie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám